FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irački zastupnici podnijeli ostavku zbog uklanjanja prosvjednika

Autor: bnov
BAGDAD, 30. prosinca 2013. (Hina/AFP) - Četrdeset četiri iračkih zastupnika objavilo je da podnose ostavku u ponedjeljak, kao odgovor na uklanjanje glavnog kampa sunitskih protuvladinih prosvjednika u ponedjeljak i uhićenje sunitskog zastupnika u subotu.

Zastupnici su najavili ostavku na konferenciji za tisak emitiranoj na televiziji tijekom koje su zatražili "povlačenje vojske" i "oslobađanje zastupnika Ahmeda al-Alvanija".

Sukobi su izbili u ponedjeljak između aktivista i snaga reda u Ramadiju i Faludži, dva grada zapadno od Bagdada, nakon što su vlasti uklonile kamp prosvjednika koji je godinu dana blokirao autocestu blizu Ramadija.

U nasilju je poginulo 10 osoba a četrdesetak ih je ozlijeđeno, prema medicinskim izvorima.

U subotu je Ahmed al-Alvani, sunitski zastupnik koji je u više navrata došao podržati prosvjednike, uhićen u svojem domu u Ramadiju, u okviru napada koji je stajao života njegova brata i pet čuvara.

Po vojsci, napad je prvenstveno bio usmjeren na zastupnikova brata, osumnjičena za terorizam. No, operacija je izazvala bijes stotine sunita koji su naoružani prošetali Ramijem i Faludžom.

(Hina) xbnš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙