FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 30. prosinca 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 15,30 sati.

SARAJEVO - Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je u ponedjeljak prijedlog državnog proračuna za 2014. godinu u iznosu od oko 1,8 milijardi konvertibilnih maraka (900 milijuna eura). Oko 950 milijuna KM od tog iznosa namijenjeno je financiranju državnih institucija a ostalih 850 milijuna KM planirano je za otplatu inozemnog duga koji dospijeva na naplatu naredne godine. "Važno je da prije završetka kalendarske godine donesemo proračun za narednu godinu", kazao je nakon usvajanja proračuna ministar financija Nikola Špirić dodajući kako je to značajno i zbog održavanja stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o čemu ovisi financijska stabilnost entiteta. Da bi proračun stupio na snagu treba ga odobriti i Dom naroda parlamenta BiH a nakon što se to dogodi stvorit će se uvjeti da MMF isplati BiH novu ratu kredita od oko 27 milijuna eura po osnovi stand-by aranžmana i bez koje Federacija BiH i Republika Srpska ne mogu isplatiti sva planirana izdvajanja proračunskim korisnicima.

ZAGREB - Najmanje 70 novinara ubijeno je diljem svijeta u 2013. godini, uključujući 29 koji su pokrivali građanski rat u Siriji i nasilje u Iraku, priopćio je u ponedjeljak Odbor za zaštitu novinara (CPJ). Sirija se pokazala najsmrtonosnijom za novinare, a slijede Irak i Egipat u kojima su nasilje i sukobi opet u porastu, tvrdi CPJ i upozorava da su čak dvije trećine ubijenih novinara stradali na području Bliskog istoka. Novinarski posao je 2013. bio opasan i u Pakistanu, Somaliji, Indiji, Rusiji, Brazilu, Filipinima i Maliju. CPJ primjećuje da je broj ubijenih novinara u Pakistanu i Somaliji ove godine bio ipak znatno manji nego prijašnjih godina, a prvi puta na popisu zemalja gdje su ubijani novinari nema Meksika. Većina novinara ubijenih u Rusiji, Bangladešu, Kolumbiji i Indiji i Pakistanu životom je platila svoja nastojanja da izvjeste o političkoj korupciji ili trgovini drogom. CPJ još uvijek istražuje smrt 25 novinara u 2013., za koje se ne zna da li je njihova pogibija vezana uz posao koji su obavljali.

JUBA - Predsjednik Ugande Joveri Museveni rekao je da su se zemlje istočne Afrike dogovorile da će se ujediniti i poraziti vođu pobunjenika u Južnom Sudanu Rieka Mahara ako on odbije ponudu o prekidu vatre. Savez protiv Mahara još nisu potvrdile druge afričke zemlje, uključujući tu Keniju i Etiopiju koje pokušavaju posredovati između vlade Južnog Sudana i pobunjenika. Dvotjedni sukobi, u kojima je poginulo najmanje tisuću ljudi, podijelili su tu istočnoafričku zemlju niti dvije godine nakon što je izborila neovisnost od Sudana. Potaknuli su i bojazni od općeg građanskog rata između glavnih etničkih skupina, Dinka i Nuer, što bi moglo destabilizirati širu regiju.

SARAJEVO - Turska će pružiti logističku potporu vlastima Bosne i Hercegovine ako bude potrebno evakuirati policajce te zemlje koji su angažirani u mirovnoj misiji Ujedinjenih naroda u Južnom Sudanu, potvrdilo je u ponedjeljak Ministarstvo sigurnosti BiH. Kako je pojašnjeno turska vlada prihvatila je osigurati zrakoplov kojim bi se evakuirali bosanskohercegovački policajci ukoliko bi UN procijenile da se stanje u Južnom Sudanu pogoršava te da je evakuacija nužna. BiH je u misiju UN u Južnom Sudanu poslala 36 svojih policajaca koji tamo djeluju zajedno s lokalnim snagama reda.

KINSHASA - Pri oslobađanju otetih novinara Kongoanskog nacionalnog radija i televizije (RTNC) u Kinshasi ubijeno je četrdesetak napadača, izvijestila je vlada. "Nema informacija o žrtvama među civilima ni među pripadnicima snaga sigurnosti", rekao je za France presse glasnogovornik vlade Lambert Mende, dodavši kako počinitelji napada još nisu identificirani. U poruci objavljenoj u programu RTNC-a, kazao je kako je cilj napada bio zastrašiti građane. Vlada poziva stanovnike Kinshase da nastave s uobičajenim aktivnostima te da ih ne preplaši povećani broj pripadnika snaga sigurnosti na ulicama, kazao je Mende. Jutros između 9.00 i 9.30 po mjesnom vremenu čula se pucnjava na više mjesta u Kinshasi, pa tako i u zračnoj luci i u vojnoj bazi, a naoružane osobe otele su novinare Kongoanskog nacionalnog radija i televizije. Prije tih pucnjeva, novinare RTNC-a otele su mlađe osobe naoružane "mačetama i vatrenim oružjem", rekla je policija.

PEKING - Oko 3,3 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta u Kini je previše zagađeno da bi se koristilo za sadnju žitarica i ostalu biljnu hranu, potvrdio je u ponedjeljak Wang Shiyuan, zamjenik ministra za zemljišne resurse. Površina zagađene zemlje u Kini veličine je Belgije, a Wang poručuje da će na zagađenoj zemlji biti potpuno zabranjena sadnja kako toksični metali ne bi dospjeli u prehrambeni lanac. Sigurnost hrane je trenutno najveća briga u Kini, a vlada je odlučna osigurati najmanje 120 milijuna hektara zemljišta samo za poljoprivredu. Zbog zagađenosti teškim metalima i pesticidima koji su 80-ih godina zabranjeni, znanstvenici tvrde da čak 70 posto svog zemljišta u Kini nije potpuno zdravo.

KAIRO - Egipat je pozvao arapske države da primijene sporazum o protuterorizmu koji bi Muslimanskom bratstvu onemogućio potporu u regiji, nakon što su ih nove vlasti u Kairu svrstale u kategoriju terorističkih skupina. Egipatska diplomacija vodi kampanju čiji je cilj postići da arapske države primjenjuju sporazum potpisan 1998., čime bi se omogućilo sprečavanje pomoći i financiranje spomenute grupe te da se zemlje potpisnice prisile na izručenje pripadnika Muslimanskog bratstva koje traži službeni Kairo. Član terorističke grupe je i Muhamed Mursi, islamistički predsjednik kojega je početkom srpnja s vlasti svrgnula vojska. Muslimansko bratstvo osnovano je 1928. u Egiptu. Otad je broj članova neprekidno rastao, a sada je Bratstvo prisutno u većini arapskih zemalja. Od pobune 2011., kada je s vlasti svrgnut predsjednik Hosni Mubarak, grupa je osvojila sve izbore u Egiptu.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙