FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U sukobima studenata i policije u Kairu ubijen jedan student

Autor: akoz
KAIRO, 29. prosinca 2013. (Hina) - U sukobima pristaša Muslimanskog bratstva i policije u kampusu sveučilišta Al-Azhar u Kairu u subotu je jedan student ubijen a veći broj studenata uhićeno, izvijestili su egipatski državni mediji.

Državni list Al-Ahram je izvijestio da su egipatske snage sigurnosti uporabile suzavac kako bi rastjerale studente pristaše Muslimanskog bratstva koji su spriječavali druge studente da uđu u zgradu sveučilišta i polažu ispite.

Prosvjednici su policiji odgovorili bacanjem kamenja i paljenjem automobilskih guma. Al-Ahram je prenio izjavu jednog dužnosnika egipatskog ministarstva zdravstva da je jedan student ubijen a petorica ozlijeđena.

Jedan od studenata aktivista agenciji Reuters je rekao da je ubijeni student Khaled El-Haddad bio pristaša Muslimanskog bratstva, islamističkog pokreta čiji članovi i pristaše svakodnevno prosvjeduju otkako je vlada ovoga tjedna taj pokret proglasila terorističkom organizacijom.

Policija je u al-Azharu, cijenjenoj islamskoj obrazovnoj ustanovi koja je već mjesecima poprište prosvjeda protiv svrgavanja islamističkog predsjednika Muhameda Mursija u srpnju, u subotu privela 101 studenata zbog posjedovanja improviziranog oružja, uključujući molotovljeve koktele, izvijestila je egipatska državna novinska agencija.

U sukobima u subotima zapaljene su dvije zgrade sveučilišta. Državna televizija je prikazala snimku na kojoj se vidi kako se iz zgrade ekonomskog fakulteta diže crni dim i izvijestila da su "studenti teroristi" zapalili i zgradu poljoprivrednog fakulteta.

Bratstvo tvrdi da policija "fabricira" optužbe. Londonski ured Muslimanskog bratstva za odnose s javnošću rekao je da su zgrade zapalile snage sigurnosti a ne studenti.

Vatra je u subotu popodne stavljena pod nadzor no ispiti na ekonomskom fakultetu su odgođeni, izvijestio je BBC.

Egipatski tužitelj je u subotu naložio da se sedam studenata al-Azhara privedenih tijekom sukoba u četvrtak zadrži i dalje u pritvoru. Ti su studenti prvi Egipćani, otkako je Bratstvo 25. prosinca službeno proglašeno terorističkom organizacijom, koji su po nalogu tužitelja zadržani u pritvoru zbog optužbe za pripadnost terorističkoj skupini.

(Hina) xakoz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙