FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 28. prosinca 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

ŠANGAJ

Kina je u subotu i službeno odobrila ublažavanje politike jednog djeteta i ukidanje sustava radnih logora, objavila je državna agencija Xinhua. I jedno i drugo dio je sustava reforma najavljenih u studenome, pošto je kongres komunističke partije odredio smjer razvoja za iduće desetljeće. Po novoj politici parovi će smjeti imati dvoje djece ako je jedan od roditelj jedino dijete. Dosad su parovi općenito smjeli imati drugo dijete samo ako su oba roditelja jedinci. Novi je plan osmislila vlada prije pet godina, jer strahuje da stroža kontrola potkopava gospodarski rast i pridonosi brzom starenju stanovništva koje Kina neće moći financirati.

ZAGREB

Grčka 1. siječnja preuzima predsjedanje Europskom unijom i, ohrabrena naznakama da će nakon godina iznimno duboke krize, štednje, prosvjeda i štrajkova 2014. ugledati tračak svjetla na kraju tunela, najavljuje da zbog teškog gospodarskog stanja u zemlji neće samo 'odrađivati' posao do sljedećeg, talijanskog predsjedništva. Objavljujući svoje prioritete za šest mjeseci tijekom kojih će biti na kormilu Europske unije, Grčka je na prvo mjesto stavila borbu protiv ekonomske i financijske krize, potom pitanje migracija i upravljanja granicama, te pomorsku politiku. Proširenje nije među njezinim prioritetima, ali upravo pod grčkim predsjedanjem Srbija će 21. siječnja početi pristupne pregovore. Po pitanju ekonomske krize, naglasak će biti stavljen na rast, zapošljavanje - u trenutku u kojem su stope nezaposlenosti u više zemalja EU-a dosegle povijesne rekorde, poglavito kada se radi o nezaposlenosti mladih, te na koheziju.

NEW DELHI

Najmanje su 23 osobe poginule u požaru što je u subotu izbio u vlaku u južnoj Indiji, službeno je objavljeno. Vlak je u saveznoj državi Maharashtri vozio iz Bangalorea u Nanded. Strojovođa ga je zaustavio kad je vidio plamen iz jednog vagona, javljaju mediji. "Požar je pod kontrolom, ali ima žrtava... Policija je ušla u vagon", rekao je za Reutersovu televiziju predsjednik uprave indijskih željeznica Arunendra Kumar. Po njegovim riječima, pronađena su 23 tijela, a još se ne zna uzrok požara. Mediji javljaju da ima i ozlijeđenih, a 40 se ljudi uspjelo izvući iz vagona u plamenu.

SYDNEY

Kineski ledolomac "Snježni zmaj", koji je krenuo u pomoć ruskom brodu zarobljenom u ledu Antarktike, morao je prekinuti misiju spašavanja zbog debelog leda, te se zaustavio oko šest nautičkih milja od broda "Akademik Šokalski". "Kineski ledolomac naišao je na debeli led i zbog svoje sigurnosti nije u stanju nastaviti put do ruskog broda", izjavila je u petak Andrea Hayward-Maher iz Australske agencije za pomorsku sigurnost. Ruski znanstveni brod "Akademik Šokalski" krenuo je 28. studenoga s Novog Zelanda na Antarktiku, a na njemu je 74 putnika - znanstvenici, turisti i članovi posade. Ekspedicija je trebala obilježiti 100. obljetnicu putovanja slavnog australskog istraživača Douglasa Mawsona na Antarktiku. No, brod je u utorak, 24. prosinca, ostao zarobljen u ledu, a u pomoć su mu poslana tri ledolomca.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙