FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Projekt za otpadne vode i vodoopskrbu u Vukovaru vrijedan 48,2 milijuna eura

Autor: mbuj
ZAGREB, 27. prosinca 2013. (Hina) - U Hrvatskim vodama danas su svečano predani aplikacijski paketi za Projekt pročišćavanja otpadnih voda te izgradnje i rekonstrukcije vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava Vukovara vrijedni 48,2 milijuna eura, od čega je EU sufinancirala gotovo 70 posto, odnosno 33,5 milijuna eura.

Projekt obuhvaća izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda kapaciteta za 42.000 stanovnika, dogradnju i rekonstrukciju 28 kilometara vodoopskrbnog sustava, izgradnju vodospreme kapaciteta 3000 kubičnih metara, izgradnju sustava odvodnje ukupne duljine 56,8 kilometara, izgradnju 17 crpnih stanica za odvodnju otpadnih voda do uređaja za pročišćavanje, te nabavu opreme za upravljanje i održavanje sustava odvodnje.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina istaknuo je da Vukovar i Hrvatske vode nisu mogli dobiti bolji "božićni poklon" od takvog projekta. "Vukovar se voli, Vukovar se brani, Vukovar se poštuje, ne razbijanjem table nego pripremom projekata, privlačenjem sredstava, otvaranjem novih radnih mjesta i razvojem tog prekrasnog grada", poručio je Jakovina.

To je od ulaska Hrvatske u EU treći takav veliki projekt, nakon Osijeka i Poreča, a njime se pokazuju spremnost Hrvatskih voda i kvalitetna suradnja s jedinicama lokalne samouprave u pripremi projekata za koje će nam do 2023. biti na raspolaganju gotovo 4,5 milijardi eura.

Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo istaknuo je da bi tim projektom dvije trećine Vukovara s prigradskim naseljima i općinama trebalo dobiti vodoopskrbu i odvodnju. Osim zaštite okoliša, važna je i razvojna komponenta, jer će se moći zaposliti svu građevinsku operativu Vukovarsko-srijemske županije, pa i susjednih županija.

Upitan zašto se procjenjuje da će time gubici u vodoopskrbnom sustavu biti smanjeni samo za pet posto - s 35 na 30 posto, Sabo je pojasnio da Vukovar nakon mirne reintegracije nije mogao ulagati u obnovu svoje mreže, no vjeruje da će ti gubici ipak pasti ispod 30 posto.

(Hina) xbma ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙