FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Diplome osposobljenima za navodnjavanje

Autor: zdra
TOMPOJEVCI, 18. prosinca 2013. (Hina) - Polaznici s područja Vukovarsko-srijemske županije te iz općina Odžaka i Šamca u Bosni i Hercegovini - njih 25-ero primilo je danas diplome o završetku edukacije u sklopu projekta IRRI koji se od lipnja ove godine provodi uz financijsku potporu EU fonda IPA II – Programa prekogranične suradnje Hrvatske i BiH.

Projekt IRRI namijenjen je razvoju navodnjavanja poljoprivrednih kultura, a u sklopu tog projekta ljetos je postavljeno 13 sustava za navodnjavanje u Republici Hrvatskoj te četiri u Bosni i Hercegovini, objasnila je voditeljica projekta Anica Panenić. Dodala je kako će postavljeni sustavi na poljima služiti za praćenje rezultata navodnjavanja u sljedećoj godini kako bi se i znanstveno dokazalo koliko je ono nužno za bilo koju modernu i konkurentnu poljoprivrednu proizvodnju.

Riječ je poljima do jednog hektara na kojima se u Vukovarsko-srijemskoj županiji uglavnom uzgaja povrće te o voćnjacima, a u BiH o zemljištu pod ratarskim kulturama.

Po riječima Marka Josipovića s Poljoprivrednog instituta iz Osijeka, u Hrvatskoj se trenutačno navodnjava između 28 i 30 tisuća hektara, a u Vukovarsko-srijemskoj županiji oko 1800 hektara poljoprivrednih površina.

"Navodnjavanjem će se stabilizirati prinosi i dohodovnih i svih ostalih kultura te zadržati kvaliteta poljoprivrednih proizvoda. Smatramo da je prioritet svake nacije imati kvalitetnu i zdravu hranu", poručio je Josipović.

Vrijednost projekta koji će se provoditi do lipnja iduće godine jest 240.535,47 eura, a Europska unija financira ga s 85 posto. Nositelj projekta je vukovarsko-srijemska općina Lovas, a projektni partneri su općina Tomojevci, Vukovarsko-srijemska županije te udruge korisnika sustava za navodnjavanje iz Opatovca i Tompojevaca

Kad je riječ o Bosni i Hercegovini, za provedbu je zadužena općina Odžak s partnerima - općinom Šamcem i udrugom Nezavisnim biroom za razvoj iz Gradačca.

(Hina) xzdra yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙