FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael će nastaviti gradnju naselja i osloboditi Palestince

Autor: akoz
JERUZALEM, 25. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Izrael planira objaviti novu gradnju židovskih naselja kada idućeg tjedna oslobodi dvadesetak palestinskih zatvorenika, rekao je u srijedu izraelski dužnosnik, što bi moglo ugroziti izraelsko-palestinske mirovne razgovore pod pokroviteljstvom SAD-a.

Palestinci su rekli da bi bilo kakvo daljnje širenje židovskih naselja moglo potkopati pregovore koji su nastavljeni u srpnju nakon intenzivnih diplomatskih aktivnosti državnog tajnika SAD-a Johna Kerryja.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je, međutim, nastavio obećavati gradnju novih naselja, često vremenski planirajući objavljivanje tih planova kako bi suzbio svojih partnera s krajnje desnice zbog oslobađanja Palestinaca zatočenih zbog smrtonosnih napada.

"Izrael će objaviti novu gradnju naselja idućeg tjedna", rekao je izraelski dužnosnik koji je tražio ostati neimenovan. Dužnosnik nije rekao koliko se domova namjerava graditi niti gdje.

Izraelski ministar obrane Moshe Ya'aon tijekom posjeta vojnoj bazi također je naznačio da postoje planovi za nastavak gradnje.

"Mislim da je naše pravo graditi, naravno u skladu s našim razumijevanjem i dogovorima s Amerikancima. U skladu s time mi ćemo nastaviti graditi", rekao je novinarima.

Izrael je rekao da će 29. prosinca osloboditi više od dvadeset zatvorenih Plastinaca, što je od kolovoza treća skupina oslobođenih Palestinaca.

Sveukupno će Izrael, nakon što kasnije pusti još jednu skupinu, osloboditi 104 Palestinca koji se već dugo nalaze u izraelskim zatvorima.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙