FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rohani: Iran želi obnoviti odnose sa SAD-om

Autor: kgab
BERLIN, 24. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Iran želi obnoviti i poboljšati bilateralne odnose sa SAD-om i drugim zapadnim silama, rekao je predsjednik Hasan Rohani u izjavi objavljenoj u njemačkim novinama u ponedjeljak, pokrenuvši pitanje koje je dosad izbjegavao otkad je preuzeo dužnost predsjednika.

Rohani je pobijedio na izborima u lipnju s obećanjem politike približavanja Zapadu i imao je redovite diplomatske kontakte sa SAD-om, ali su oni bili ograničeni na pregovore o nuklearnom programu Teherana.

"Želimo obnoviti i poboljšati naše odnose s europskim zemljama i zemaljama Sjeverne Amerike na temelju uzajamnog poštovanja", rekao je on u izjavi za Project Syndicate koji ju je proslijedio svojim članicama, uključujući njemačkom Seuddeutsche Zeitungu, nakon odobrenja iranske stalne misije pri Ujedinjenim narodima.

"Nastojimo izbjeći nove terete u odnosima između Irana i SAD-a i također ukloniti napetosti koje smo naslijedili", kazao je Rohani koji je obećao da će smanjiti izolaciju Teherana i postići ublažavanje sankcija.

Teheran i Washington prekinuli su odnose nakon iranske islamske revolucije 1979.

Iran ne može zaboraviti sve što je utjecalo na odnose sa SAD-om u posljednjih 60 godina, rekao je Rohani. "Sada se moramo usredotočiti na sadašnjost i orijentirati se prema budućnossti", istaknuo je.

(Hina) xkga ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙