FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inozemni ulagači napustili rumunjski projekt nakon ulaska kineskog partnera

Autor: gple
BUKUREŠT, 23. prosinca 2013. (Hina/AFP) - Energetski divovi Enel i ArcelorMittal povući će se iz gradnje dva nuklearna reaktora u Rumunjskoj nakon što se u projekt uključila i kineska kompanija, objavili su danas rumunjski dužnosnici.

Talijanski Enel i rumunjska podružnica ArcelorMittala "odlučili su prodati udjele od 9,15 odnosno 6,2 posto u EnergoNuclearu", priopćila je Nuclearelectrica, državno poduzeće koje u vlasništvu drži preostalih 94,65 posto udjela u projektu.

Iz Enela su priopćili da je "promjena u dioničarskoj strukturi, u sklopu koje većinski dioničar ne bi bila Nucelarelectrica već druga kompanija, nespojiva s njezinom (početnom) investicijskom strategijom".

Iz ArcelorMittala izvijestili su da više nisu zainteresirani za projekt, čiji su troškovi procijenjeni na više od 5,4 milijarde dolara.

Prije mjesec dana rumunjski ministar energije Constantin Nita izjavio je da će se uz kanadski SNC-Lavalin u projekt gradnje dva nova nuklearna reaktora u elektrani u Černavodi uključiti i China General Nuclear Power Corporation (CGN).

"Lavalin i kineska kompanija već su formirali konzorcij", kazao je Nita prilikom posjeta kineskog premijera Li Keqianga Bukureštu.

Tom su prilikom Rumunjska i Kina potpisale dva sporazuma o nuklearnoj suradnji čiji sadržaj nije objavljen.

Rumunjska je tragala za privatnim ulagačima koji bi financirali proširenje nuklearne elektrane u Černavodi nakon povlačenja češkog ČEZ-a, njemačkog RWE-a i francuskog GDF Sueza 2011. zbog, kako su naveli, nepredvidive rumunjske politike.

U Černavodi trenutno rade dva reaktora koji proizvode oko 17 posto električne struje u Rumunjskoj.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙