FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Letta za reformu propisa o stjecanju državljanstva

Autor: ilov
ZAGREB, 23. prosinca 2013. (Hina/APA) - Predsjednik talijanske vlade Enrico Letta zauzeo se u ponedjeljak za reformu propisa o stjecanju državljanstva, dok se istodobno u Italiji vodi rasprava o teškim životnim uvjetima u izbjegličkim logorima u toj zemlji.

Djeca stranaca, koja su rođena u Italiji, mogu dobiti talijansko državljanstvo istom nakon što napune 18 godina. To pravilo otežava integraciju, izjavio je Letta na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak u Rimu. Osim toga, trebao bi se promijeniti i zakon o useljavanju, rekao je Letta.

Prema njegovim riječima, reforma zakona o useljavanju pokazala se potrebnom nakon što se utrostručio broj izbjeglica koji preko Sredozemlja stižu u Italiju. Letta je pritom pohvalio rezultate pojačanih ophodnji talijanske mornarice u cilju spašavanja izbjeglica na moru. U tim ophodnjama sudjeluju stotine vojnika, a u međuvremenu je na taj način spašeno 2.000 života i dan aktivni doprinos borbi protiv trgovine ljudima, rekao je predsjednik talijanske vlade.

Zastupnik Demokratske stranke lijevog centra Khalid Chaouki, podrijetlom Marokanac, u nedjelju je započeo prosvjed u krugu izbjegličkog logora na Lampedusi. Ukoliko ne dođe do poboljšanja životnih uvjeta izbjeglica na Lampedusi, Chaouku je najavio da će ondje provesti Božić i na taj način izraziti solidarnost s izbjeglicama.

U Italiji se već danima vodi žestoka rasprava o odnosu prema izbjeglicama na Lampedusi. Državna televizija RAI pokazala je snimke na kojima se vide izbjeglice koji su goli poredani uza zid na niskim temperaturama, kako bi ih se poprskalo sredstvom protiv svraba. Talijanska je vlada nakon objavljivanja snimaka raskinula ugovor s tvrtkom koja je bila nadležna za upravljanje izbjegličkim logorom.

Talijanski ministar unutarnjih poslova naredio je provođenje nadzora u svim izbjegličkim logorima, pozivajući na poštivanje dostojanstva izbjeglica. Ta je odluka donešena nakon što si je osam izbjeglica iz sjeverne Afrike u jednom logoru blizu Rima zašilo usta, prosvjedujući zbog toga što su bili uhićeni.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙