FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Croatia Airlines: pojednostavljeno smanjenje, potom povećanje temeljnog kapitala

Autor: dduk
ZAGREB, 20. prosinca 2013. (Hina) - Skupština Croatia Airlinesa danas je donijela odluku o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala radi pokrića gubitaka, a potom i odluku o povećanju temeljnog kapitala ulogom u pravima i izdavanjem novih dionica.

Uprava Croatia Airlinesa predložila je, a skupština prihvatila da se temeljni kapital kompanije koji sada iznosi 1,978 milijardi kuna smanji za 1,78 milijardi kuna, na 197,85 milijuna kuna.

Pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala provest će se smanjenjem nominalnog iznosa povlaštenih dionica sa 100 na 10 kuna, te nominalnog iznosa redovnih dionica sa 200 na 20 kuna.

Smanjenjem kapitala pokriva se preneseni gubitak Croatia Airlinesa iz prethodnih godina, koji je dosegnuo 1,69 milijardi kuna. Razlika između iznosa za koji se smanjuje temeljni kapital i prenesenog gubitka koji se na taj način pokriva iznosi 81,3 milijuna kuna. Prema odluci skupštine, taj iznos se raspoređuje u rezerve kapitala.

Nakon odluke o smanjenju temeljnog kapitala, skupština je prihvatila odluku o njegovom povećanju ulogom u pravima Republike Hrvatske - Ministarstva financija u visini do 80,03 milijuna kuna, tako da se prava koje posjeduje RH s osnova dospjelih potraživanja u tome iznosu unose u temeljni kapital u zamjenu za 4.001.552 novoizdanih redovnih dionica, nominalnog iznosa 20 kuna svaka.

Temeljni kapital Croatia Airlinesa tako će iznositi 277,8 milijuna kuna.

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙