FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za petak, 20. prosinca

Autor: djan
ZAGREB, 19. prosinca 2013. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za petak, 20. prosinca.

BRUXELLES - Čelnici 28 zemalja članica Europske unije, među njima i hrvatski premijer Zoran Milanović, završavaju summit u Bruxellesu. U petak će Europsko vijeće potvrditi zaključke o proširenju, koje su ministri vanjskih poslova prihvatili u utorak. Zaključeno je da Srbija otvori pristupne pregovore u siječnju sljedeće godine, a da bi Albanija u lipnju sljedeće godine mogla dobiti kandidatski status, ako nastavi s reformskim trendom.

ZAGREB - Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. Najmlađem šef diplomacije u Europi (27) to je prvo putovanje u inozemstvo, tri dana pošto je stupio na dužnost. S potpredsjednicom vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić sastat će se u 10.30 u MVEP-u nakon čega su predviđene izjave za medije. Kurza će primiti i predsjednik Sabora Josip Leko (16 sati, priopćenje).

ZAGREB - Tribina "Europska godina građana: Što smo naučili?" na kojoj će sudjelovati predstavnici RH u tijelima EU, zastupnici u EP Oleg Valjalo, Nikola Vuljanić, Andrej Plenković i Davor Stier, predstavnici akademske zajednice i civilnog sektora. Tribina u organizaciji Ureda za udruge Vlade RH, Hrvatske alijanse za europsku godinu građana i Hrvatskog pravnog centra poslužit će i kao najava za izbore za Europski parlament 2014. (Hotel Dubrovnik, Gajeva 2, od 14 do 16 sati).

ZAGREB - Završetak prve sjednice Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Hrvatske (izjave u 13 sati, Hotel Sheraton).

SARAJEVO - Sud Bosne i Hercegovine izreći će prvostupanjsku presudu Harisu Čauševiću i Naseru Palislamoviću koje optužnica tereti za planiranje i izvođenje terorističkog napada na policijsku postaju u Bugojnu. Optuženi su za podmetanje eksplozivne naprave i napad počinjen u lipnju 2010. godine u kojemu je jedan policajac poginuo, a više ih je ozlijeđeno dok je zgrada policijske postaje teško oštećena. U optužnici se navodi kako je cilj napada bio ozbiljno zastrašivanje stanovništva i destabilizacija temeljnih političkih, ustavnih i društvenih struktura BiH.

ZAGREB - Objavljujemo tematske tekstove "Hrvatska vanjska politika u 2013." i "Srbija u 2014. - više želja nego optimizma".

Dežurni urednici:

Noć: Robert Koren

Prijepodne: Maša Taušan

Poslijepodne: Slavoljub Leko

Navečer: Ivo Lovrić

Tel: 00385 1 4808645

Fax: 00385 1 4808822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙