FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za utorak 17. prosinca

Autor: kgab
ZAGREB, 16. prosinca 2013. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za utorak, 17. prosinca:

BAKU - Ministri gospodarstva Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore potpisat će memorandum o razumijevanju s Azerbajdžanom o suradnji u provedbi plinovoda Južnog plinskog koridora kojim bi se osigurala opskrba europskog tržišta plinom iz te energetski bogate zemlje na jugu Kavkaza. Svečanosti potpisivanja nazočit će i premijeri, među kojima hrvatski premijer Zoran Milanović koji boravi u dvodnevnom posjetu Azerbajdžanu. Milanović će sudjelovati i na svečanosti donošenja konačne odluke konzorcija Shah Deniz o ulaganju u projekt kojim bi se u Europu dopremao plin iz azerbajdžanskog polja Shah Deniz II.

BRUXELLES - Sastanak Vijeća za opće poslove na kojemu sudjeluje prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, a na kojemu bi ministri vanjskih poslova zemalja članica trebali donijeti odluku o datumu početka pregovora sa Srbijom te zaključke o napretku ostalih zemalja iz procesa proširenja. Kao najizgledniji datum za Srbiju spominje se 21. siječnja. Komisija je u svom izvješću u listopadu preporučila da se Albaniji dodijeli kandidatski status, ali od toga najvjerojatnije neće biti ništa, jer je nizozemski parlament u četvrtak izglasao odluku kojom obvezuje premijera Marka Ruttea da odbaci prijedlog Europske komisije.

BERLIN - Angela Merkel i ministri iz velike koalicije CDU/CSU-SPD polažu prisegu u njemačkom parlamentu. Merkel će to biti treći kancelarski mandat.

MOSKVA - Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič, čija je prošlomjesečna odluka o zaustavljanju priprema za potpisivanje sporazuma o pridruživanju s EU-om i okretanju Rusiji izazvala ulične prosvjede, doputovat će u posjet Moskvi. Iako je ukrajinska vlada prije nekoliko dana priopćila da tijekom Janukovičevog posjeta Rusiji neće biti govora o ulasku Ukrajine u Carinsku uniju Rusije, Bjelorusije i Kazahstana, Ukrajinaci ipak strahuju da bi to toga moglo doći pa je oporba zakazala prosvjede i za utorak, kada će Janukovič razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

ŽENEVA - Istječe rok do kojeg Organizacija za zabranu kemijskog oružja mora predstaviti plan za uništenje sirijskog kemijskog oružja.

Dežurni urednici:

Noć: Slavoljub Leko

Prijepodne: Darko Vlahović

Poslijepodne: Srđan Baković

Navečer: Ivo Lovrić

Tel: 00385 1 4808645

Fax: 00385 1 4808822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xkga ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙