FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Eizenstat imenovan Kerryjevim savjetnikom za pitanja holokausta

Autor: djan
ZAGREB, 19. prosinca 2013. (Hina) - Bivši američki državni podtajnik i veleposlanik pri EU-u Stuart Eizenstat imenovan je posebnim savjetnikom američkog državnog tajnika Johna Kerryja za pitanja holokausta, priopćio je State Department.

Eizenstat je taj posao obnašao i prije i sa sobom nosi bogato iskustvo u rješavanju pitanja povezanih s holokaustom. Tijekom administracije Billa Clintona uspješno je priveo kraju povijesne sporazume sa švicarskim, njemačkim, austrijskim i francuskim vlastima o povratu židovske imovine, umjetnina i plaćanju odšteta za prisilni i robovski rad.

Po dostupnim podacima, stotinjak obitelji američkih Židova traži povrat imovine u Hrvatskoj, a iz Izraela je stiglo 175 takvih zahtjeva. Rabin Židovske općine Zagreb Luciano Moše Prelević u kolovozu je za Slobodnu Dalmaciju izjavio da za obnovu židovske zajednice "prioritet donošenje zakona o povratu imovine, da se vrati koliko je moguće. Sadašnji zakon omogućuje povrat imovine koju su oduzeli komunisti, ali ne i one oduzete za vrijeme NDH".

(Hina) xpp/xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙