FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Putin kaže da pomoć Ukrajini nije uperena protiv EU-a

Autor: bcav
MOSKVA, 19. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da je financijska pomoć Ukrajini bila čin bratske ljubavi prema susjednoj državi u krizi i da joj nije cilj držati Kijev podalje od Europske unije.

Rusija je u utorak odlučila kupiti ukrajinske obveznice u vrijednosti 15 milijardi dolara i smanjiti cijenu plina, nekoliko tjedana nakon što je Kijev odbio potpisati trgovinski sporazum s Unijom što je izazvalo val prosvjeda u Ukrajini.

"Ukrajina je u teškoj situaciji... ako kažemo da nam je to bratska nacija i narod, onda se moramo ponašati kao bliski rođaci i pomoći im", rekao je Putin na godišnjoj konferenciji za novinare.

"To ni na koji način nije povezano s Majdanom (prosvjedima u središtu Kijeva) ili s razgovorima EU-a s Ukrajinom", dodao je.

Putin je naglasio da je odluka o smanjenju cijene ruskog plina privremena, ali se nada "dogovoru o dugoročnoj suradnji" u energetskom sektoru.

Neki analitičari smatraju da je pomoć Ukrajini riskantan potez u vrijeme kada rusko gospodarstvo pokazuje znakove nestabilnosti i da je to učinjeno zbog geopolitičkih razloga.

Putin je rekao kako je svjestan da ukrajinski kreditni rejting nije visok, ali je istaknuo da Rusija vjeruje u konkurentnost gospodarstva bivše sovjetske republike.

Putin (61) je izgledao opušteno na početku godišnje konferencije na kojoj sudjeluju stotine novinara iz svih dijelova Rusije i koja se prenosi na brojnim televizijskim i radijskim kanalima. Raniji godišnji susreti s novinarima znali su trajati dulje od četiri sata.

Odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji u kongresnom centru u Moskvi, Putin nije izravno objasnio kako to da nije uspio uvjeriti Ukrajinu da se priključi carinskoj uniji s Rusijom, Kazahstanom i Bjelorusijom za koju se nada da će postati širi trgovinski i politički blok.

Ignorirao je pitanje tko bi ga mogao naslijediti nakon isteka mandata 2018. Putin je dominantni ruski političar otkako je prvi put izabran za predsjednika 2000. i ima pravo na novi, četvrti mandat 2018.

(Hina) xbcav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙