FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Medvedev pozvao na stabilnost i red u Ukrajini

Autor: kgab
ZAGREB, 4. prosinca 2013. (Hina) - Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je u srijedu da su prosvjedi u Ukrajini unutarnja stvar te zemlje, ali je pozvao na stabilnost i red, javljaju ruski mediji.

"Mi pažljivo pratimo što se događa u vašoj zemlji. To je unutarnja stvar Ukrajine, iako su, naravno, jako važni stabilnost i red", rekao je Medvedev na sastanku u Moskvi s prvim potpredsjednikom ukrajinske vlade Jurijem Bojkom.

Pritom je istaknuo da je Ukrajina važan strateški partner Rusije.

Visoko ukrajinsko izaslanstvo na čelu s Bojkom boravi u srijedu u Moskvi na razgovorima o plinu i drugim gospodarskim pitanjima, što su prvi takvi razgovori otkako je vlada u Kijevu prošlog mjeseca objavila da zaustavlja pripreme za potpisivanje sporazuma o pridruživanju i slobodnoj trgovini s Europskom unijom i okrenula se Rusiji.

Ukrajinski premijer Mikola Azarov rekao je na sjednici vlade da je taj posjet nastavak dijaloga s Rusijom o trgovinskim i gospodarskim odnosima koji su "vrlo važni za održavanje i razvoj ukrajinske industrije i gospodarstva".

Ukrajina, čija je odluka da ne potpiše sporazume s EU-om izazvala masovne prosvjede, radi na jačanju odnosa s Moskvom i traži niže cijene ruskog plina.

U međuvremenu je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio u srijedu da ne razumije NATO-ovu osudu ukrajinskih vlasti zbog primjene prekomjerne sile protiv prosvjednika i pozvao ih je da se ne miješaju u situaciju u toj zemlji.

"Ne razumijem zašto NATO usvaja takve izjave", rekao je Lavrov na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka Vijeća Rusija-NATO u Bruxellesu, misleći pritom na priopćenje Saveza izdano u utorak.

Ministri vanjskih poslova 28 zemalja članica NATO-a osudili su u utorak uporabu sile protiv mirnih prosvjednika u Ukrajini i pozvali sve strane u toj zemlji da se suzdrže od provokacija i nasilja.

Lavrov je izrazio nadu da će ukrajinski političari uspjeti smiriti situaciju.

(Hina) xkga ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙