FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za kogeneracijsku energanu u riječkom sveučilišnom kampusu zajam od 10 milijuna eura

Autor: hsup
RIJEKA, 17. prosinca 2013. (Hina) - Prema prijedlogu projekta izgradnje nove visokoučinkovite kogeneracijske energane na području sveučilišnog kampusa na Trsatu, toplana će se graditi zajmom Europske banke za obnovu i razvoj od 10 milijuna eura, a informacija o tome prihvaćena je danas na kolegiju riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela.

Energana će napajati toplinskom energijom gradsku četvrt Vojak, sveučilišni kampus i dio riječkog Kliničkog bolničkog centra na Sušaku.

Projekt će obuhvatiti i zamjenu postojećih toplovodnih cijevi radi smanjivanja gubitaka u distribuciji toplinske energije.

Nova kogeneracijska energana imat će 20 megavata instalirane snage i istovremeno će proizvoditi toplinsku energiju za potrebe sadašnjih 2500 korisnika toplane Vojak, koja će se kasnije zatvoriti, za potrebe sveučilišnog kampusa i bolnice na Sušaku, a koristit će i za hlađenje bolničkih objekata.

Energana će proizvoditi i električne energiju, a kao sirovinu koristit će prirodni plin.

Kreditom Europske banke za obnovu i razvoj od 10 milijuna eura zadužit će se tvrtka Energo d.o.o. Rijeka, koja je u većinskom vlasništvu Grada Rijeke, pa odluku o davanju suglasnosti za zaduženje i davanju jamstva za ispunjenje preuzetih obveza treba dati riječko Gradsko vijeće.

Izgradnja kogeneracijske energane je projekt iz područja unaprjeđenja energetske učinkovitosti u kojem sudjeluje i Grad Rijeka pa je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel naglasio da suglasnost za zaduženje i jamstvo za ispunjenje preuzetih obveza trgovačkog društva Energo neće povećati stopu zaduženosti tog grada.

(Hina) xhsup yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙