FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanija optužuje Argentinu za zastrašivanje oko Falklanda

Autor: bcav
LONDON, 16. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Velika Britanija optužila je u ponedjeljak Argentinu za "taktiku zastrašivanja" zbog pokušaja Buenos Airesa da zabrani bušenje nafte i plina u vodama oko Falklandskog otočja, spornog britanskog prekomorskog teritorija koji Argentina naziva Malvinima.

Te su optužbe najnoviji nastavak dugogodišnjeg spora oko suvereniteta nad otočjem koji se pojačao otkako su britanske tvrtke pokazale interes za iskorištavanje naftnih i plinskih polja na tome području.

Argentina je u studenome donijela zakon koji predviđa sankcije za "nezakonito iskorištavanje" nafte i plina u argentinskom epikontinentalnom pojasu, uključujući i kaznu zatvora od 15 godine i velike novčane kazne. Falklanski otoci nalaze se unutar epikontinentalnog pojasa Argentine.

"To je neutemeljen potez kojemu je cilj spriječiti legitimnu gospodarsku aktivnost", priopćilo je britansko ministarstvo vanjskih poslova dodajući da je London i službeno prosvjedovao kod vlasti u Buenos Airesu.

"Sramotno je da se Argentina ponovno služi taktikom zastrašivanja pokušavajući ugušiti gospodarstvo na Falklandima", dodaje se.

Britanija kaže da tvrtke, koje žele iskorištavati naftne i plinske rezerve oko otočja koje leži oko 400 kilometara od argentinske obale, poštuju zakone Falklanda i pravila UN-a.

(Hina) xbcav ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙