FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirijska oporba traži veću pomoć iz inozemstva i upozorava na kaos

Autor: akoz
LONDON, 13. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Čelnici sirijske oporbe pozvali su u petak njihove saveznike iz zapadnih i arapskih zemalja da im osiguraju sredstva za reorganizaciju snaga nakon što su islamisti uzeli dio njihovog naoružanja.

Monzer Akbik, načelnik stožera u Sirijskoj nacionalnoj koaliciji, rekao je da su napadi islamista na skladišta i stožere oporbenog Vrhovnog vojnog vijeća u blizini turske granice pokazali potrebu da se pobunjeničke snage koje se bore protiv predsjednika Bašara al-Asada restrukturiraju.

Sjedinjene Države i Velika Britanija obustavili su neoružanu pomoć sjevernoj Siriji nakon napada koji su potaknuli strahove da bi opskrba mogla završiti u krivim rukama.

Sirijska oporba je u Londonu na sastanku skupine Prijatelji Sirije, saveza 11 zemalja među kojima su Britanija i SAD, zatražila novac kako bi ojačala svoje snage.

"Znamo da imamo problem, znamo da nemamo organizirane vojne insititucije kakve želimo. Poznamo izazove labave organizacije Slobodne sirijske vojske", rekao je Akbik novinarima nakon sastanka.

"Trebamo podršku, bilo u novcu bilo u opremi. To je jedini način da spriječimo cijepanja koja se događaju na terenu".

Upitan što bi se dogodilo ako oporba ne restrukturira svoju vojsku Akbik je rekao: "Potpuni kaos. Ima mnogo, mnogo skupina koje se bore protiv režima i međusobno i protiv al Qaede. Na terenu je potpuna zbrka".

Po prijdlogu bi oporba uspostavila ministarstvo obrane i formalniju zapovjednu strukturu kako bi pokušala organizirati različite pobunjeničke skupine, rekao je i dodao da bi novac za odgovarajuće odore, redovne plaće i hranu pomogao ujediniti skupine koje se bore protiv Asada.

U izjavi nakon sastanka Prijatelja Sirije u Lonodnu u petak 11 država je osudilo napade militanata na skladišta.

"Otimanje materijalne pomoći oporbi i sirijskom naordu mora prestati. Time se radi za režim", kaže se u izjavi. Izjava također ponavlja da Asad neće moći imati ulogu u sirijskoj politici nakon okončanja borbi.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙