FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nova njemačka vlada čeka glasovanje socijaldemokrata

Autor: bnov
BERLIN, 14. prosinca 2013. (Hina/AFP) - Njemačka Socijaldemokratska stranka (SPD) trebala bi u subotu poslije podne objaviti rezultate konačnog glasovanja svojih pristaša o nacrtu zajedničke vlade s konzervativnom kancelarkom Angelom Merkel, tri mjeseca nakon parlamentarnih izbora.

Očekuje se glatko "da", što bi uklonilo posljednju prepreku reizboru Merkel na treći četverogodišnji mandat na čelu najvećeg europskog gospodarstva, na glasovanju zastupnika Bundestaga u utorak.

Stotine dragovoljaca počelo je u subotu ujutro prebrojavanje u starom poštanskom skladištu u Berlinu, a rezultat dopisnog glasovanja organizirana među 470.000 pristaša stranke trebao bi biti poznat kasno poslije podne.

Sa 41,5 posto glasova uoči parlamentarnih izbora 22. rujna, Angela Merkel bila je blizu apsolutne većine. No, poraz njezina liberalnog saveznika FPD-a, izbačena iz parlamenta, primorao ju je na duge pregovore sa socijaldemokratima koji su zauzeli drugo mjesto sa 25,7 posto.

Ako na referendumu SPD-a pobijedi "da", kao što se očekuje, nova vlade "velike koalicije" službeno će biti objavljena u nedjelju. Devet ministarskih mjesta dodijelit će se kršćanskim demokratima, a šest socijaldemokratima.

(Hina) xbnš yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙