FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nova stranka u Italiji kao jamstvo opstanka vlade

Autor: ilov
RIM, 5. prosinca 2013. (Hina/APA) - Talijanski ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano u subotu će osnovati novu stranku, u kojoj će se okupiti bivši članovi stranke Forza Italia Silvija Berlusconija, čime će se do daljnjega osigurati opstanak sadašnje talijanske vlade.

"Novi desni centar" (NDC), nastao odvajanjem od Berlusconijeve stranke, u subotu bi trebao biti službeno osnovan, najavio je Alfano u četvrtak. Alfano najavljuje da će njegova nova stranka postati najjača snaga na desnom centru u Italiji.

Prema Alfanovim riječima, stranka će imati 60 parlamentaraca, među kojima je i pet ministara u sadašnjoj vladi Enrica Lette te sedam zastupnika u Europskome parlamentu. Alfano vjeruje da će njegova stranka biti važan čimbenik nove koalicije.

"Mi smo odlučujući čimbenik za opstanak vlade", izjavio je 43-godišnji Alfano, koji je uz dužnost ministra unutarnjih poslova i potpredsjednik vlade.

O Alfanu se ranije govorilo kao o mogućem Berlusconijevu nasljedniku na mjestu čelnika stranke Forza Italia, a njegova čvrsta odluka da ostane vjeran Lettinoj vladi dovela je do raspada Berlusconijeve stranke.

Prema njegovim riječima, nova stranka imat će karakter pučke stranke s federalističkim strukturama, a stranačke dužnosti bit će poznate nakon unutarstranačkih izbora.

Alfano je istodobno kritizirao najuže Berlusconijeve suradnike, smatrajući da su stranku Forza Italia usmjerile prema ekstremizmu, što je njegovu skupinu navelo na odluku da napusti stranku.

Njegove najave da će nova stranka postati važan čimbenik na talijanskoj političkoj sceni za mnoge su previše optimistične. Prema najnovijim ispitivanjima javnog mnijenja, Forza Italia još uvijek može računati s 20 posto glasova na izborima, dok bi NDC dobio tek pet posto glasova.

Nakon osnivačke konvencije u subotu, Alfano namjerava s predsjednikom vlade Lettom sklopiti "vladajući savez", koji bi Italiju vodio barem do 2015. godine.

Alfano i Letta trenutačno rade na novom programu vlade s težištem na gospodarskome rastu i političkim reformama. Letta namjerava taj program predočiti parlamentu u srijedu, nakon čega bi zatražio glasovanje o povjerenju. Glasovanje predstavlja reakciju na prošlotjedni odlazak Berlusconijeve stranke iz vladajuće koalicije.

Nova vladajuća koalicija sastoji se od Lettine Demokratske stranke (PD), Alfanova NDC-a i centrističke stranke Scelta Civica. Prošlog je tjedna vlada prošla glasovanje o povjerenju u senatu, koje je bilo povezano s pitanjem o državnom proračunu za 2014. godinu.

Glasovanja o povjerenju u Italiji su česta, jer se njima nastoji ubrzati parlamentarni postupak.

(Hina) xilov ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙