FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rumunju Vladu Odobescu prva nagrada "Balkanske stipendije"

Autor: mkov
ZAGREB, 13. prosinca 2013. (Hina) - Prvu nagradu na natječaju "Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost 2013." dobio je rumunjski reporter Vlad Odobescu, koji je opisao umiješanost političara iz svoje zemlje u istrage o korupciji, a nagrada mu je dodijeljena večeras u Novinarskom domu u Zagrebu.

Drugu nagradu je osvojio Dino Jahić, bošnjački reporter koji je istraživao korupciju u okviru obrazovnoga sustava, dok je treća nagrada pripala Eleni Stancu, rumunjskoj reporterka koja je ispitivala korupciju na tržištu rada za liječnike.

Osim prvoga mjesta, pobjednik je dobio i novčanu nagradu od 4.000 eura, drugoplasirani je dobio 3.000 eura, a trećeplasirana 1.000 eura.

Pobjedničke članke je izabrao ocjenjivački sud, koji su činili Florian Hasel, balkanski dopisnik za njemačke dnevne novine Suddeutsche Zeitung; Remzi Lani, izvršni direktor Albanskog medijskog instituta; Gerald Knaus, osnivač i predsjednik Europske inicijative za stabilnost; Milorad Ivanović, izvršni urednik srpskog tjednika Novi magazin; Maekus Spielman, urednik švicarskih dnevnih novina Neue Zürcher Zeitung; i Adelheid Wölfl, urednica u austrijskom dnevnom listu Der Standard.

Ocjenjivački sud je pohvalio Odobescuovo izvješćivanje, ocijenivši da je predstavio snažnu priču, sa živopisnim glavnim likom, kojom je ilustrirao problem cijeloga područja.

Odobescu je izjavio kako mu je stipendija pomogla "rasporediti i strukturirati informacije prema važnosti, posebno kada je prikupio veliku količinu podataka".

Tema ovogodišnjega natječaja bila je "Integritet", a novinari su obrađivali teme ostavštine ratova 1990-ih, lošu javnu upravu i politizaciju civilnog društva.

Program stipendija za novinarsku izuzetnost 2007. godine pokrenule su Robert Bosch Fondacija i ERSTE Fondacija, u suradnji s Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN). Godišnja stipendija pruža novčanu i profesionalnu potporu u razvoju i osnaživanju kvalitetnoga izvješćivanja u balkanskim zemljama.

Program također potiče područno povezivanje novinara iz različitih zemalja te nudi prigodu za sveobuhvatno izvješćivanje o složenim reformskim temama koje su, kako je rečeno, od ključne važnosti za balkansko područje i Europsku uniju.

Deset izabranih novinara koji su ove godine dobili stipendije izabrano je između 120 prijavljenih novinara iz devet zemalja.

Natječaj za iduću godinu biti će otvoren od siječnja 2014. godine.

(Hina) xmkov ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙