FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

A. Laslo: seljaci nemaju novca za prekšajne kazne - da imaju, ne bi ljetos prosvjedovali

Autor: sela
ĐAKOVO, 4. prosinca 2013. (Hina) - Predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) Antun Laslo rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Đakovu ispred Prekršajnog suda kako seljaci za prekršajne kazne zbog blokade prometnica u kolovozu nemaju novce te da su spremni na zatvor ili društveno koristan rad.

Konferenciju za novinare ispred Prekršajnog suda u Đakovu, gdje je zbog prekršajnih prijava trebala biti glavna rasprava, održali su seljaci Antun Laslo, Matija Brlošić i Željko Fabricava. Prekršajne prijave podigla je policija, a vođe seljaka tereti se da su u kolovozu organizirali prosvjede koji nisu bili prijavljeni, da je zbog blokade dijela prometnica bio onemogućen neometan promet te da nisu angažirali redare za te aktivnosti. Zbog izostanka nekoliko svjedoka, glavna je rasprava odgođena.

Kako je rekao predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Brlošić, "hrvatski seljaci prosvjeduju, izlaze na ceste već 15-20 godina, a bilo je i žešćih prosvjeda od ovih zadnjih", ali nijedna vlada kao ova zbog ljetošnjih prosvjeda seljacima nije priredila ništa slično.

Antun Laslo dobio je optužni prijedlog na novčanu kaznu od 15 tisuća kuna, a Matija Brlošić i Željko Fabric dobili su po 10 tisuća kuna kazne. Sva su trojica novinarima ispred suda rekli da s organizacijom prosvjeda nemaju ništa, da se ne osjećaju krivima te da novčane kazne neće platiti jer nemaju novca.

"Ti prosvjedi nisu imali organizatore imenom i prezimenom, organizirali su ih spontano nezadovoljni hrvatski seljaci zbog stanja u poljoprivredi i zbog neisplate gotovo 40 posto poticaja", rekao je Laslo.

Kako je istaknuo, oni nisu organizatori, nego su u prosvjedima bili ravnopravni s 2500 ljudi.

"Jedino što smo mi na zahtjev novinara davali izjave više nego drugi. Sve odluke na prosvjedima donesene su jednoglasno, nitko od nas trojice nije ništa sam odlučivao", rekao je Laslo i ponovio da te novčane kazne neće, tj. ne mogu platiti jer nemaju novca.

Kako je rekao Brlošić, "da imamo taj novac, ne bismo ljetos ni izlazili na ceste. Brlošiću nisu isplaćeni poticaji u vrijednosti deset kazni.

"Ako je po zakonu, mi ćemo biti oslobođeni svake krivnje", poručio je.

(Hina) xsela yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙