FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - kultura - od subote, 14. prosinca do ponedjeljka, 16. prosinca

Autor: dger
ZAGREB, 13. prosinca 2013. (Hina) - Najava događaja u kulturi od subote, 14. prosinca do ponedjeljka, 16. prosinca:

SUBOTA:

--------

ZAGREB - Mjuzikl "Monty Python's Spamalot" Erica Idlea i Johna Du Preza u režiji Igora Mešina premijerno će biti izveden u kazalištu Komedija (19.30, Kaptol 9). Idleova glazbena komedija nastala je prema motivima iz filma "Monty Python i Sveti gral" nadahnutog srednjovjekovnim kronikama o kralju Arthuru u koju je Idle upleo sve čega se mogao dosjetiti, temeljeći radnju mjuzikla na apsurdnom i duhovitom asocijativnom nizu događaja kojemu je arturijanska legenda samo povod. Zagrebačkoj publici montypythonovski će humor prema prijevodu Ivanke Aničić prenijeti glumci Damir Lončar i Igor Mešin u alternaciji, Dražen Čuček, Đani Stipaničev, Dražen Bratulić, Saša Buneta, Ronald Žlabur, Renata Sabljak, Goran Malus, Ivica Zadro/Ljubo Zečević, Ervin Baučić/Adalbert Turner, Luka Bulić/Dragan Peka, Željko Duvnjak, Ivan Magud i drugi. Sudjeluju također zbor i balet kazališta Komedije. Dirigent je Krešimir Batinić, scenografiju i dizajn svjetla potpisuje Ivo Knezović, kostimografiju Mirjana Zagorec, a koreograf je Bojan Valentić.

RIJEKA - Baletni ansambl Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca premijerno će, u koreografiji i režiji Ronalda Savkovića, izvesti jedno od najljepših djela klasične baletne literature i jedan od najpopularnijih baleta Petra Iljiča Čajkovskog "Orašar" (19.30 sati). Kao predložak za balet Čajkovskom je poslužila Hoffmannova dječju pripovijest u obradi Dumasa sina koja govori o snovima, vizijama i bjegovima u dječji svijet. U ulozi djevojčice Clare koja za Božić dobiva lutku Orašara u riječkim će se predstavama izmjenjivati Sabina Voinea Vukman, Laura Orlić i Marta Kanazir, u ulozi Drosselmeyera Andrei Köteles, Daniele Romeo i Balazs Baranyai, princa će plesati Joseph Cane, Martin Grainger i Daniele Romeoa, a Snježnu kraljicu Cristina Lukanec, Marta Voinea Čavrak i Marta Kanazir. Orkestrom će ravnati Igor Vlajnić, dramaturg je Darko Lukić, scenograf Dalibor Laginja, kostimograf Aleksandar Nošpal, a oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić.

NEDJELJA:

---------

- Hina će objaviti tekst pod naslovom "Književni prijevodi - pitanje kulture, ali i novca". Kad je u pitanju prijevodna literatura, koja čini glavninu književne produkcije u Hrvatskoj, prevoditelj je najvažniji posrednik između dviju kultura, autora i čitatelja, no na pitanje koliko se i kako u nas vrednuje prevodilački posao, posve različite odgovore daju nakladnici, odnosno, struka.

PONEDJELJAK:

------------

ZAGREB - Predstavljanje tiskanoga izdanja Hrvatskoga pravopisa Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje (12 sati, Muzej Mimar, Rooseveltov trg 5). Pravopis, koji su izradili filolozi Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ), na mrežnim stranicama Instituta na adresi www. pravopis.hr dostupan je od 27. lipnja. IHJJ je radnu verziju pravopisa objavio 15. travnja nakon čega je uslijedila jednomjesečna javna rasprava. Znanstveno vijeće Instituta konačnu inačicu pravopisa prihvatilo je 4. lipnja, a 31. srpnja Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta preporučilo ga je za uporabu u osnovnim i srednjim školama.

ZAGREB - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu u dvorani Knjižnice HAZU predstavit će Zbornik o Ivi Frangešu, 13. zbornik u ediciji Hrvatski književni povjesničari (12 sati, Strossmayerov trg 14). O Zborniku će govoriti predsjednik HAZU, akademik Zvonko Kusić, tajnik Razreda za književnost HAZU, akademik Ante Stamać, akademik Tonko Maroević, akademkinja Dunja Fališevac i urednik Zbornika Tihomil Maštrović. U Zborniku su na 750 stranica tiskani znanstveni i stručni prilozi s Međunarodnoga znanstvenog skupa o Frangešu održanog pod pokroviteljstvom HAZU u Zagrebu i Trstu od 19. do 21. travnja 2012. Nakladnik Zbornika su Hrvatski studiji SuZ, sunakladnici Filozofski fakulteti iz Osijeka i Zagreba, Sveučilišta iz Pule i Zadra te Hrvatsko filološko društvo.

ZAGREB - Dodjela nagrada ULUPUH-a za životno djelo, najbolji izložbeni i najbolji izdavački projekt te za najboljeg mladog umjetnika u 2013. godini (12 sati, Stara gradska vijećnica, Ćirilometodska 5). Nagrada za životno djelo dodijeljena je Antonu Otonu Reisingeru, nagrada za najbolji izložbeni projekt izložbi "Boro Kovačević - Umjetnost makete", autorskog tima Bachrach&Krištović i Penezić&Rogina, nagrada za najbolji izdavački projekt monografiji "Drago Turina - scenograf" Branke Hlevnjak, a nagrada za najboljeg mladog umjetnika Stipanu Kujundžiću.

telefon: 01/4808 600; 01/4808 615

telefaks: 01/4808 822

e-mail: kultura@hina.hr

(Hina) xdgk ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙