FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lesar: rasprava o ustavnim promenama pod dojmom duboke ideološke podijeljenosti

Autor: tkol
ZAGREB, 12. prosinca 2013. (Hina) - Laburist Dragutin Lesar ocijenio je danas kako se saborska rasprava o Nacrtu ustavnih promjena vodi pod dojmom duboke ideološke podjele koja traje posljednjih mjeseci u hrvatskom društvu, a među razlozima su, rekao je, jedan završeni i jedan aktualni referendum.

„Možda je to i dobro jer nas je ponukalo da razumijemo koje promjene Ustavom moramo napraviti“, poručio je.

Pravni okvir uređenja referendumskog odlučivanja bio je, ističe, glavni motiv uključivanja laburista u aktualne ustavne promjene. „Ali ne samo jednim člankom Ustava nego i Ustavnim zakonom o Ustavnom sudu i dobro je da smo postigli dogovor i da taj dio posla odradimo zajedno i predložimo izmjene Zakona o Ustavnom sudu. Završna faza će tek biti kada Sabor raspravi i usvoji zakon o referendumu“, mišljenja je Lesar.

Kada je riječ predloženoj regionalizaciji, Lesar je apelirao na zastupnike da vode računa o hrvatskim, a ne „uskim" interesima jer će se samo tada, mišljenja je, dogovor lako postići.

Prijepodnevna saborska rasprava protekla je u znaku međusobnih optužbi i prozivanja s jedne strane HDZ-a, koji se protivi ustavnim promjenama, i s druge strane ostalih zastupnika, koji daju podršku takvom prijedlogu.

HDSSB je regionalna stranka i zašto se onda netko čudi ako predlažemo regije, pitao se HDSSB-ov zastupnik Josip Salapić, odbacujući medijske prozivke HDZ-a kako žele uvođenjem pojma regija destabilizirati pravni poredak zemlje.

HDZ-ova zastupnica Sunčana Glavak podsjetila ga je kako se svi članovi Županijske skupštine u Međimurskoj županiji protive prijedlozima o uvođenju regija. „Svaka županija najbolje zna što je za nju dobro“, poručila je.

„Podupiremo ustavne promjene koje vode prema regionaliziaciji jer je to bolje od ovog što imamo, 21 županija je u ovako maloj državi previše“ rekao je HDSSB-ov zastupnik Dinko Burić. U pet regija, ističe, nebitno hoće li se one zvati županije ili regije, Slavoniji i Baranji će biti bolje nego danas.

Burić se žestoko obrušio na optužbe o političkoj trgovini koje mu je uputio HDZ-ov zastupnik Gordan Jandroković. „Nas će napadati oni koji su lizali Sanaderu cipele a selo kaže i nešto više“, rekao je Burić.

Osvrnuo se i na ćirilicu rekavši kako „ćirilici nije mjesto u Vukovaru, kao što nije ni kozaračkom kolu na Bleiburškom polju“.

„HDSSB neće biti prirepak HDZ-a niti SDP-a. Imamo svoje stavove i svoja razmišljanja i vodimo računa o životu građana u Slavoniji i Baranji", poručio je.

Nezavisna zastupnica Jadranka Kosor je podsjetila kako je zajedno s Laburstima „ultimativno tražila da odredba o nezastarijevanju teških ubojstava stupi na snagu istog dana kad će stupiti i izmijenjeni Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima sa zemljama Europske unije“.

„Vi ste, kolegice Kosor, predlagali regulaciju radnog vremena u Saboru pa ste mogli predložiti radno vrijeme i jelovnik restorana. Toliko o vašem prilogu ustavnim promjenama“, rekao je HDZ-ov Dujomir Marasović.

HDZ-ov zastupnik Vladimir Šeks opovrgnuo je tvrdnje Jadranke Kosor kako se na sjednici Radne skupine i Odbora za Ustav raspravljalo baš o svim prijedlozima vezanim za izmjene Ustava.

„Jedino prijedlozi Kluba zastupnika HDZ-a bili su isključeni iz razmatranja“, rekao je Šeks, referirajući se na njihov zahtjev da u Ustav uđe odredba o nezastarjevanju komunističkih zločina.

„Ostali ste sada na brisanom prostoru, razgolićeni, i ne znate što bi jer jedino vi ne podržavate ustavne promjene“, poručila je HDZ-ovcima SDP-ova zastupnica Ingrid Antičević Marinović .

(Hina) xkt/xum yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙