FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski parlament traži posredovanje EU-a u Ukrajini

Autor: mtro
STRASBOURG, 12. prosinca 2013. (Hina/AFP) - Zastupnici Europskog parlamenta pozvali su u četvrtak EU da posreduje na najvišoj političkoj razini između ukrajinske vlade i oporbe kako bi se riješila kriza u toj zemlji.

Europarlamentarci su u rezoluciji koja je izglasana na plenarnoj sjednici podržali prosvjede u Kijevu, a tim teksom traži se trenutačno pokretanje nove službene misije posredovanja Unije na najvišoj političkoj razini.

Ta misija bi trebala doprinijeti "pregovorima između vlade i demokratske oporbe kao i civilnog društva te nadzirati mirni završetak sadašnje krize".

Eurozastupnici su također u tekstu izrazili žaljenje zbog odluke ukrajinskih vlasti da ne potpišu sporazum o pridruživanju s Europskom unijom te su kritizirali neprihvatljive ruske političke i gospodarske pritiske nad Ukrajinom, uz prijetnje trgovinskim sankcijama.

Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton potvrdila je u četvrtak da joj je ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič zajamčio da će potpisati sporazum s EU.

(Hina) xtm ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙