FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Od 1. ožujka Crkveni sud prvog stupnja za Đakovačko-osječku nadbiskupiju

Autor: sela
ĐAKOVO, 10. prosinca 2013. (Hina) - Od 1. ožujka 2014. počinje djelovati Crkveni sud prvog stupnja za Đakovačko-osječku nadbiskupiju na kojem će se rješavati crkvene rastave brakova, tako da parovi s tog područja zbog toga više neće morati u Zagreb.

U Nadbiskupskom domu u Đakovu danas je na sjednici nadbiskupa, biskupa i kancelara Đakovačko-osječke crkvene pokrajine i svih njezinih biskupija potpisan dekret o osnutku tog suda. Osim đakovačkoga i osječkog nadbiskupa i metropolita Đuru Hranića, u nadbiskupijskome sjedištu bili su i đakovačko-osječki nadbiskup u miru mons. dr. Marin Srakić, srijemski i požeški biskup mons. Đuro Gašparović i Antun Škvorčević te sudski vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. dr. Nikola Škalabrin.

"Za prošlog zasjedanja rekli smo da smo dobili 'Nihil Opstat' iz Rima. Odgovor je to na dopis što ga je ispred dijecezanskih biskupa ove crkvene pokrajine uputio nadbiskup u miru mons. Marin Srakić u Apostolsku signaturu u Rim te zamolio osnivanje crkvenoga suda prvoga stupnja za Đakovačko-osječku nadbiskupiju", rekao je uvodno nadbiskup Đuro Hranić.

Na području Đakovačko-osječke crkvene pokrajine trenutačno se vodi oko 40 crkvenih rastava braka, a nadbiskup Hranić istaknuo je kako je intencija da se brakorazvodne parnice na crkveni način prosječno svedu na godinu dana.

Danas su razgovarali o ključnim pitanjima u vezi s radom Crkvenog suda. Kod crkvenih sudova, najčešće je u pitanju ništavost, to jest nevaljanost ženidaba pa su potrebne barem četiri stručne osobe koje imaju ili magisterij ili doktorat iz kanonskoga prava, rekao je sudski vikar mons. dr. Škalabrin.

Đakovačko-osječka nadbiskupija dosad je pripadala Crkvenom sudu Zagrebačke metropolije.

(Hina) xsela yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙