FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

I muškarci i žene nedovoljno su obrazovani o ljudskim pravima

Autor: tkol
ZAGREB, 9. prosinca 2013. (Hina) - Iako u Hrvatskoj već dvjestotinjak godina postoji obrazovanje za žene, i muškarci i žene i dalje su nedovoljno obrazovani ljudskim pravima, složili su se sudionici današnje panel rasprave posvećene ljudskim pravima koju je organizirao Europski parlament u suradnji s Human Rights Film festivalom.

"Po seksualnim i reproduktivnim pravima mogli bismo se uspoređivati sa ženama trećeg svijeta", ustvrdila je Rada Borić iz Centra za ženske studije, aludirajući pri tome na nedavni referendum o ustavnoj definiciji braka kao zajednici žene i muškarca, kojeg je poduprlo više od 65 posto hrvatskih građana koji su izašli na referendum.

U tom je smislu Borić izrazila bojazan da bi se uskoro moglo početi propitivati i pravo na pobačaj.

Okosnica diskusije bio je slučaj Malale Yousafzai, hrabre pakistanske djevojke i ovogodišnje dobitnice nagrade Saharov Europskog parlamenta, koja je postala simbol borbe za ljudska prava jer se pobunila protiv uvođenja šerijatskog prava te je javno govorila na skupovima protiv talibana koji su uveli u pakistansko društvo šerijatsko pravo, što ju je umalo stajalo života.

Važno je da imamo takve uzore kao što je Malala, ustvrdila je Borić dodajući kako je hrvatska javnost empatičnija prema takvim primjerima nego prema primjerice LGTB zajednici.

Iako je Hrvatska svoje zakonodavstvo harmonizirala s europskim učinjen je tek prvi korak, s obzirom da norme nije dovoljno implemetirati već ih treba i primjenjivati, ustvrdila je Snježana Vasiljević sa zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Smatra kako imamo rodno osvještene i antidiskriminacijske zakone koji se u praksi na žalost ne primjenjuju.

"Hrvatsko društvo bi trebalo pripremiti kako se ponašati među različitima u europskom kulturnom društvu, no mi to ne znamo ni među istima", kazala je Vasiljević.

Posebno je upozoreno na težak položaj Romkinja u Hrvatskoj, a Andrea Čović iz Ureda za Informiranje Europskog parlamenta iznjela je i podatak prema kojem tek 30 posto Roma u Hrvatskoj završi osnovnu a 10 posto i srednju školu, dok su u visokom obrazovanju gotovo nepostojeći.

Na skupu je iznesen poražavajući podatak prema kojem je 74 milijuna djevojčica u svijetu neobrazovano, a rečeno je i kako je Europski ženski lobi zabrinut za ženska ekonomska prava u Europi.

"Ekonomska situacija u Europi slomila se preko žena", kazala je Borić upozoravajući na duboke rezove u socijalnoj sferi. "Sat njegovateljice starije osobe ili odgojiteljice u vrtiću jeftiniji je nego 10-minutni posao promjene slavine", dodala je.

Pakistansku djevojku Malalu je hrabrost i odvažnost umalo stajala života, a svoje je iskustvo i zrelo razmišljanje o drami kroz koju prolazi Pakistan, opisala u knjizi "Ja sam Malala" koju je na hrvtskom izdao "Profil".

(Hina) xkt ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙