FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: spar
ZAGREB, 8. prosinca 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat

SPLIT - U povodu 14. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana (1922.-1999.) danas je u organizaciji splitskog HDZ-a održana tribina na kojoj su njegovi bliski suradnici svjedočili o svojim susretima s njim, a izrekli su i oštre kritike na račun aktualne vlasti, kojoj su zamjerili da se odnarodila te ne zastupa nacionalne interese. Na tribini u splitskom HNK prikazan je i dokumentarni film "Dr. Franjo Tuđman - Sve za Hrvatsku", a položen je i vijenac na spomenik hrvatskoj neovisnosti i dr. Tuđmanu na istočnom dijelu Rive. Citirajući Tuđmanovu rečenicu iz prikazanog filma: "Nikad u ovoj zemlji više neće biti nenarodna hrvatska vlast", Antun Vrdoljak je drhtećim glasom, gotovo plačući poručio: "A imamo je danas". Dodao je kako je Tuđman tom porukom očito pogriješio, ali i ustvrdio da za to nije on kriv, nego "svi mi koji smo pogriješili zato što smo gledali kroz prste" na zbivanja poslije njegove smrti. Vrdoljak je potvrdio da priprema film o Domovinskom ratu koji će biti posvećen doprinosu dragovoljaca i hrvatskih sportaša u stvaranju hrvatske države. Posebice je spomenuo ulogu trojice sportaša - Dražena Petrovića, Gorana Ivaniševića i Stojka Vrankovića. Bivši izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Miroslav Ćiro Blažević rekao je kako se osobno ne može oteti dojmu da "ovi koji sada vode Hrvatsku - ne vole je". "Vrijeme je za reakciju, jer ako ne reagiramo srušit će sve što je mladost stvorila", dodao je. Ratni ministar zdravstva Andrija Hebrang naglasio je kako je Tuđman imao želju i vjerovao u pomirenje ljevice i desnice. "Nije ih htio lustrirati, sada oni (ljevica) lustriraju njega", kazao je Hebrang, dodavši da su nakon Tuđmana ljevica i Udba preuzeli sve resore u državi i kontrolu nad medijima.

SPLIT - HDZ-ov Andrija Hebrang ocijenio je danas vezano za referendum o ćirilici, da se referendumsko pitanje može shvatiti kao da je upereno protiv svih nacionalnih manjina, dodavši kako je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko dao potpis za referendum o ćirilici pod pritiskom javnosti. Sudjelujući u Splitu na HDZ-ovom skupu u povodu 14. obljetnice smrti prvoga hrvatskog predsjednika i predsjednika HDZ-a dr. Franje Tuđmana, ratni ministar zdravstva dr. Hebrang na pitanje kako komentira činjenicu da je Karamarko najprije potpisao zahtjev za referendum protiv ćiriličnih natpisa, a zatim promijenio stajalište Hebrang je odgovorio kako "misli da je gospodin Karamarko, očito, bio pod pritiskom javnosti, jer je referendumsko pitanje upereno protiv svih nacionalnih manjina, tako se može shvatiti". "Mislim da referendumsko pitanje treba primijeniti za Vukovar i realizirati ga na taj način da se dobije moratorij za uvođenje dvojezičnosti u Vukovar, jer su rane još sve otvorene. Vjerujem da se gospodin Karamarko s tim slaže', naglasio je dr. Hebrang.

VUKOVAR - U sklopu 16. Vukovarskih adventskih svečanosti koje se održavaju pod geslom „Vukovar snaga vjere i ljubavi“, večeras je na Adventskom vijencu u Gradskom muzeju u Vukovaru, drugu adventsku svijeću upalio ravnatelj Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar“ - Područni centar Vukovar, Dražen Živić. „Vukovar je grad bogate povijesti koja je i do sada istraživana, i koju i nadalje treba istraživati te na pravi način prezentirati javnosti“, rekao je Živić, paleći drugu Adventsku svijeću. Paljenju druge adventske svijeće, koja je posvećena djelatnicima u kulturi, prethodio je koncert klasične glazbe Hrvatskog komornog orkestra. Na koncertu, održanom u vukovarskom Hrvatskom domu, izvedene su skladbe Karla Dittera von Dittersdorfa i Domenica Scarlattia, pod dirigentskom palicom Josipa Nalisa i uz solisticu sopranisticu Anu Lice. Osnivač i voditelj Hrvatskog komornog orkestra Anđelko Ramušćak istaknuo je kako orkestar dolazi punoga srca u Vukovar i suosjeća sa svim patnjama koje su Vukovarci prošli. „Posebno nam je drago ako možemo pridonijeti da Vukovarci dočekaju Božić u ozračju svjetlije budućnosti“, rekao je Ramušćak.

ZAGREB - Filmovima "Bijeg" Srđana Keče i “Camille Claudel 1915” Bruna Dumonta večeras je u zagrebačkom kinu Europa otvoren Human Rights Film Festival, koji već jedanaest godina kroz angažirani autorski film promiče kulturu ljudskih prava. Festival, koji će se do 13. prosinca održavati u Zagrebu, a nakon toga i u Rijeci, prikazat će 30-tak filmova, reprezentativan presjek dokumentarnih, igranih, a dijelom i eksperimentalnih uradaka iz proteklih godinu dana, koji obrađuju različita područja ljudskih prava. Često nas pitaju jesu li ljudska prava zastarjela, no zadnjih nekoliko mjeseci uvjerili smo se da to nije slučaj i da uvijek treba dokazivati da ljudska prava ne znače pravo jačega, odnosno onoga kojih koji želi diskriminirati ostale, rekao je direktor festivala Petar Milat. Manifestacije poput ove zato imaju smisla i pokazuju da se za ljudska prava vrijedi boriti, istaknuo je. Mi smo protiv prava kao nasilja, protiv spektakla, lažne slike i samodopadnosti, a za maštu koja mijenja svijet, društvene i umjetničke granice, dodao je. Po njegovim riječima, uloga festivala je da aktivistički ozbiljno i umjetnički zaigrano, iz godine u godinu, ukazuje na krhku prirodu prava koja se temelje na slobodi, a ne na prisili. Iako je festival službeno počeo večeras, dio programa prikazan je i u subotu, u Muzeju suvremene umjetnosti. Nakon službenog kraja, 14. i 15. prosinca, održat će se dodatni festivalski program "Filozofija danju i noću", zamišljen kao kratko upoznavanje s filozofijom u različitim formatima i medijima..

ZAGREB - Mladež Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) priopćila je kako je zgrožena činjenicom da je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina sa svojom pomoćnicom boravio od 1. do 8. prosinca na Baliju u Indoneziji, te traži da se ministar Jakovina i premijer Zoran Milanović ispričaju hrvatskim građanima, a naročito prosvjetnim djelatnicima. Kako je večeras priopćeno iz Mladeži HDZ-a, povod "neracionalnog postupka ministra Jakovine je radni sastanak Svjetske trgovinske organizacije WTO (World Trade Organisation) i to u tjednu kada se donosi jedan od najvažnijih dokumenata - državni proračun". Dodaju kako je neprihvatljivo da je ministar bio na putu u vrijeme kada Vlada "provodi rezanje troškova proračunskim korisnicima, pravdajući se kako se ne mogu osigurati sredstva ni za one, javnosti neophodne, projekte". Uz priopćenje Mladež HDZ-a medijima je uputila i fotografije sa zagrebačkoga aerodroma, gdje su dočekali ministra Jakovinu s transparentom "Dobro došli s ljetovanja ministre!". Uz to, Mladež HDZ-a drži neprihvatljivim da Vlada tereti državni proračun ovakvim službenim putovanjima dok istodobno tvrdi kako nema novca za isplatu putnih troškova prosvjetnim djelatnicima za prosinac.

ZAGREB - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina objasnio je večeras kako je veći dio troškova njegova puta na Bali u Indoneziju, gdje je sudjelovao na radnome sastanku Svjetske trgovinske organizacije WTO (World Trade Organisation), snosio europski, a ne hrvatski proračun. "Kada govorimo o kompletnim troškovima, ne znam koliki su još, ali ćemo dati izvještaj; najveći dio troškova za našu delegaciju plaća se iz proračuna Europske unije zato što je potrebno naglasiti da je ovo konferencija na kojoj su bile sve zemlje članice Europske unije i da je to ministarska konferencija", izjavio je večeras ministar Jakovina za Vijesti RTL televizije. Dodao je kako "mladi HDZ-ovci rade cirkus" i da bi "više volio da su u periodu njihove vlade bili tako socijalno ili financijski ili ne znam kako osviješteni pa spriječili sve one krađe koje je Hrvatska doživjela. I Planinsku, INA-u, Fimi Mediju i sve ostalo, onda su šutjeli, sada rade jednostavno cirkus", kazao je.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙