FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 7. prosinca 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Poznati hrvatski karizmatik fra Zvjezdan Linić umro je jutros u Zagrebu u 73. godini života, 56. redovništva i 47. svećeništva, javila je Kuća susreta Tabor u Samoboru, čiji je bio voditelj. Voditelj duhovnih seminara, propovjednik, autor više knjiga Zvjezdan Vjekoslav Linić rodio se 1. ožujka 1941. u Svilnom, u blizini Gospinog svetišta Majke Milosti na Trsatu. Svoj pastoralni svećenički život posvetio je najviše mladima i Franjevačkom svjetovnom redu. Velikom broju mladih pomogao je da kroz sakramente kršćanske inicijacije uđu u Crkvu, da upoznaju Krista Spasitelja. Njegov glavni svećenički posao bio je naviještanje evanđelja i to kroz redovite propovijedi radnim danom, a osobito nedjeljom u crkvi sv. Franje na Kaptolu, a potom i kroz brojne vjeronaučne susrete. U kući susreta Tabor pri Franjevačkom samostanu u Samoboru organizirao je i držao brojne tečajeve duhovnih vježbi, seminare duhovne obnove. O sprovodnim obredima javnost će biti obaviještena naknadno.

ZAGREB - Klub zastupnika Hrvatskih laburista - Stranke rada uputio je danas otvoreno pismo Ustavnom sudu RH u kojemu ga poziva na očitovanje povodom inicijative za raspisivanje referenduma o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina, uz upozorenje kako bi taj referendum mogao ugroziti Ustavom zajamčene nacionalne ravnopravnosti. "Javno pozivamo Ustavni sud da iskoristi svoje opće nadzorne ovlasti i očituje se o ustavnosti te inicijative ne čekajući daljnje postupanje građanske inicijative ili Hrvatskog sabora. Reagiranjem Ustavnog suda izbjeglo bi se daljnje produbljivanje društvenih podjela, radikalizacija političkih odnosa, stvaranje atmosfere napetosti i povećanje nepovjerenja građana u institucije političkog sustava", stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar. Referendumsko pitanje "odnosi na prava pripadnika svih nacionalnih manjina u RH, te se njime može ugroziti načelo nacionalne ravnopravnosti zajamčeno čl. 3. Ustava RH, zakonskim propisima, kao i Ugovorom o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji", ističu Hrvatski laburisti u priopćenju. "Imajući u vidu postojeće manjkavosti ustavnog i zakonskog rješenja instituta referenduma, držimo da je nužno da se Ustavni sud po tom pitanju očituje u što skorijem roku", dodaju.

ZAGREB - Hrast - Pokret za uspješnu Hrvatsku oštro se protivi predloženim odredbama Nacrta zakona o životnom partnerstvu ocjenjujući da država tako omogućuje "dizajniranje 'obitelji' u kojima je djetetu unaprijed oduzet jedan biološki roditelj, a kako bi se udovoljilo želji homoseksualnog para da 'ima dijete', što oni prirodnim putem ne mogu ostvariti. "Tim bi zakonom prvi put u hrvatskoj povijesti bilo omogućeno da dijete ima dvije majke, odnosno majku i maćehu ili dva oca, odnosno oca i očuha. Na taj se način teško krše prava djeteta jer prema Konvenciji o pravima djeteta (čl. 12.) svako dijete ima pravo znati za svoje roditelje, ako je to moguće, te uživati njihovu skrb", navodi u danas objavljenom priopćenju Hrast koji smatra da Vlada izigrava volju naroda izrečenu na referendumu o braku. Država ovime, ocjenjuje Hrast, "omogućuje dizajniranje 'obitelji' u kojima je djetetu unaprijed oduzet jedan biološki roditelj, bilo otac ili majka, a kako bi se udovoljilo želji homoseksualnog para da 'ima dijete', što oni prirodnim putem ne mogu ostvariti". Ta stranka smatra da Nacrt zakona o životnom partnerstvu predviđa da se istospolni parovi u potpunosti izjednače s heteroseksualnim parovima u svim pravima.

ZAGREB - Još uvijek je u bijegu ubojica koji je sinoć u zagrebačkoj Dubravi ubio dvije sestre i teško ozlijedio supruga jedne od njih, a njegov je identitet policiji i dalje nepoznat, izvijestili su danas iz PU zagrebačke. "Počinitelj je još uvijek nepoznat i zbog počinjenih kaznenih djela ubojstva i pokušaja ubojstva policija za njim intenzivno traga", kazala je Marta Vrdoljak iz odjela za odnose s javnošću zagrebačke policije. U policiji su odbili nagađati oko mogućeg motiva zločina, ustvrdivši kako je krim-istraživanje u tijeku te se sve informacije provjeravaju. U policiji nisu željeli komentirati medijske napise da je navodne probleme sa zakonom imao sin jedne od ubijenih. Očevid je završen sinoć, na mjestu događaja zasad nije pronađeno vatreno oružje kojim su izvršena ubojstva i ranjavanje, a kako se neslužbeno doznaje u policiji, najvjerojatnije se radi o pištolju. Kriminalističko istraživanje je u tijeku i za počiniteljem se intenzivno traga, kažu u zagrebačkoj policiji.

OGULIN - Restoran na ogulinskom jezeru Sabljaci u potpunosti je izgorio u požaru koji je buknuo noćas prije ponoći, no vatra nije zahvatila plinsku postaju. Požar je ugašen za tri sata. Nakon dojave u 23.49 sati, vatrogasci su stigli za sedam minuta, ali je požar već bio u razbuktaloj fazi. Policijskim istražiteljima će se u očevidu priključiti i stručnjak za protueksplozijsku i protupožarnu zaštitu, rekao je Hini zamjenik karlovačke županijske državne odvjetnice Dubravko Skolan. Restoran Sabljaci bio je u sklopu Hrvatskoga olimpijskog centra na Bjelolasici, a čija je glavna zgrada također izgorjela u požaru 2011. godine. Ovo je veliki udarac turističkoj djelatnosti Grada Ogulina koji se još nije oporavio od gubitka hotela na Bjelolasici koji je izgorio u siječnju 2011. godine, kazao je Hini gradonačelnik Ogulina Jure Turković. Župan Ivan Vučić kazao je a je to katastrofa i za desetak obitelji čiji su članovi preko noći izgubili radna mjesta, za grad u cjelini, ali i za mnoge pojedince koji su godinama u svojim poljoprivrednim i drugim djelatnostima orijentirani na turizam, jer je jezero Sabljaci važno izletište za ovaj kraj. Restoran je, zajedno s hotelom Jastreb u Begovom Razdolju, bio u sklopu HOC-a Bjelolasica. Zamjenik karlovačke Županijske državne odvjetnice Dubravko Skolan rekao je Hini da je uz unutrašnjost izgorjelo i krovište, te da će se policijskim istražiteljima u očevidu priključiti i stručnjak za protueksplozijsku i protupožarnu zaštitu.

ZAGREB - Požar koji je oko 11 sati izbio na rashladnom tornju jednog od postrojenja u pogonu Diokija na zagrebačkom Žitnjaku saniran je, a ozlijeđenih nema, saznaje Hina iz Javne Vatrogasne postrojbe Zagreb. Riječ je o tornju koji nije u uporabi te je u tijeku njegova demontaža, a požar je izbio na plastičnim saćama tornja koje su se zapalile uslijed trenja bušilice prilikom rada na demontaži. Nakon zaprimljene dojave o požaru u 11 sati troja vozila Vatrogasne postrojbe Zagreb izašla su na intervenciju, koja je završena u 12 sati. Opasnosti od širenja požara nije bilo, niti je itko od radnika bio u neposrednoj opasnosti, saznaje se iz JVP-a. Mjesto događaja osiguravaju vatrogasci JANAF-a.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙