FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

I u hladnijim mjesecima nastavak turističkih porasta

Autor: tmis
ZAGREB, 6. prosinca 2013. (Hina) - Na hrvatskom Jadranu i Zagrebu u studenom je boravilo 4 posto više turista koji su ostvarili 5,5 posto više noćenja nego u istom mjesecu prošle godine, a porasti dolazaka od 5,4 posto i noćenja od 4 posto zabilježeni su i na razini jedanaest mjeseci, podaci su sustava turističkih zajednica koje prenosi Glavni ured Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Za poraste u studenom na Jadranu i Zagrebu zaslužno je 161 tisuća turista i njihovih 453,4 tisuće noćenja, od čega su većinu činili strani turisti kojih je bilo 105 tisuća ili 5,3 posto više, a s 311 tisuća u plusu su od čak 13 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

U 11 mjeseci ove godine turista je ukupno došlo 12,3 milijuna ostvarivši 71,7 milijuna noćenja, pri čemu su strani također ostvarili većinu.

Komentirajući takve rezultate u studenom i za 11 mjeseci, ministar turizma Darko Lorencin ističe da su Hrvatska i njeni sadržaji sve atraktivniji turistima i u hladnijim mjesecima te da se i dalje mora raditi na unapređenju posebnih oblika turizma koji će biti generator daljnjeg rasta dolazaka, noćenja i turističke potrošnje.

Direktorica Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić za poraste u posezoni kaže da su pokazatelj i dobrog smjera aktivnosti i ciljane promocije s čime će HTZ još aktivnije nastaviti i iduće godine.

Povećanje turističkog prometa u pred i posezoni odnosno kvalitetno produljenje sezone strateški je cilj hrvatskog turizma pa su i pripreme za iduću godinu u tom smislu krenule već sredinom ovog ljeta, naglašava Matešić.

Statistika turističkih zajednica pokazuje i da su sve jadranske županije u studenom osim Zadarske i Ličko-senjske zabilježile poraste noćenja, dok su najveće i najvažnije poraste noćenja od gotovo 23 posto u odnosu na lanjski studeni te od 15,5 posto imali na Kvarneru te u Istri.

Padu u Zadarskoj županiji pridonijelo je sezonsko zatvaranje objekata Falkensteinera, dok su velikim porastima noćenja na Kvarneru i Istri pridonijeli kongresi i drugi skupovi te dolasci turističkih grupa.

Na razini 11 ovogodišnjih mjeseci pak sve su jadranske županije, kao i Zagreb, imale poraste noćenja, od kojih najveći od 8,73 posto u odnosu na lani Splitsko-dalmatinska županija, dok je najmanji, ali vrlo važan porast noćenja od 0,2 posto imala Istra.

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙