FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić o Mandeli: JAR i cijeli svijet izgubili velikana

Autor: Kristina GabrićLokacija
ZAGREB, 6. prosinca 2013. (Hina) - Bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić izjavio je u petak da je smrću Nelsona Mandele puno izgubila Južna Afrika, ali i cijeli svijet, priopćio je njegov ured.

"Smrću Nelsona Mandele Južna Afrika, ali i cijeli svijet, izgubili su velikog državnika, neponovljivu osobnost i - nadasve - velikog čovjeka. Nakon okrutne vladavine aparthejda, rasne podvojenosti i najgrublje neravnopravnosti, uspio je svojom politikom ujediniti zemlju i postići da su ga pripadnici svih rasa prihvatili kao svojega predsjednika", rekao je Mesić.

"Čovjek koji je desetljećima žrtvovao najviše što je mogao, svoju slobodu, posvetio se i u vrijeme predsjedničkih mandata, ali i nakon toga, sve do svoje smrti u dubokoj starosti, pomirenju, odbijajući svaku želju illi poriv za osvetom, bilo osobnom, bilo svojega naroda", istaknuo je.

Dodao je da će Nelson Mandela ostati zapamćen kao političar koji to zapravo nije bio, ali definitivno kao veliki državnik što je postao svakom svojom malom gestom i svakim svojim velikim djelom nakon što je stupio na političku scenu Južne Afrike.

Mesić se složio s izjavom južnoafričkog predsjednika Jacoba Zume koji je rekao da je njegova zemlja izgubila svojega najvećeg sina. "Za Nelsonom Mandelom tuguju i trebaju tugovati ljudi širom svijeta, svi koji vjeruju u ono u što je i on vjerovao - u miran i skladan zajednički život različitih, usprkos svega što ih je u prošlosti dijelilo", kazao je Mesić.

(Hina) xpp/xkga ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙