FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović posjetio moliške Hrvate

Autor: bcav
RIM, 5. prosinca 2013. (Hina) - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović posjetio je u četvrtak Hrvate u talijanskoj regiji Molise i ocijenio kako je ta 500 godina stara zajednica koja je očuvala svoj jezik i tradiciju važna poveznica između Hrvatske i Italije.

Josipović je u sklopu državnog posjeta Italiji boravio u mjestima Kruč, Silić i Mundimitar u južnoj Italiji u kojima živi oko 2.000 moliških Hrvata.

"Ovaj kraj gdje živi stara hrvatska zajednica, koja čuva svoj jezik i tradiciju, vrlo je značajan kao poveznica između Hrvatske i Italije", rekao je Josipović stanovnicima Kruča, 30-tak kilometara udaljenom od talijanske obale Jadranskog mora.

Izrazio je divljenje što je svoj nacionalni identitet, jezik i običaje sačuvala zajednica za koju se pouzdano ne zna iz kojeg je hrvatskog kraja stigla, a čiji pripadnici kažu da su došli "s one bane mora".

"Sada kada smo geografski, politički i društveno blizu i kada su obje zemlje u EU-u nema razloga da se taj identitet još bolje ne čuva i njeguje", rekao je Josipović koji posebno važnim smatra prosvjetnu djelatnost na hrvatskom jeziku.

Hrvatski predsjednik, kojeg je u Kruču dočekao i predsjednik regije Molise Paolo di Laura Frattura, drži da će jadransko-jonska regija imati veću ulogu u europskoj politici i da bi gospodarsko i prometno povezivanje toga područja mogao puno značiti za Molise i tamošnje Hrvate.

(Hina) xbcav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙