FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za četvrtak 5. prosinca

Autor: kgab
ZAGREB, 4. prosinca 2013. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za četvrtak, 5. prosinca:

MOLISE - Posljednjeg dana posjeta Italiji hrvatski predsjednik Ivo Josipović posjetit će hrvatsku manjinu u mjestima Kroče (Aquaviva Collecroce), Filić (San Felice) i Mundimitar (Montemitro) u regiji Molise, 30-ak kilometara udaljene od talijanske Jadranske obale, koja je i nakon pet stoljeća uspjela sačuvati svoj poseban moliškohrvatski dijalekt.

LJUBLJANA - Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko boravit će u četvrtak i petak u službenom posjetu Sloveniji tijekom kojega će s najvišim slovenskim dužnosnicima razgovarati o suradnji između dviju zemalja i njezinu unapređivanju, kao i o preostalim otvorenim pitanjima između Hrvatske i Slovenije. Prvog dana posjeta sastat će se sa svojim domaćinom, predsjednikom slovenskog parlamenta Jankom Veberom, a također će razgovarati i s predsjednicima zastupničkih klubova svih parlamentarnih stranaka te sa zajedničkim izaslanstvom odbora za vanjsku politiku i odbora za europske poslove slovenskog parlamenta. Sastat će se i s premijerkom Alenkom Bratušek i predsjednikom države Borutom Pahorom.

KIJEV - Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovat će u četvrtak u Kijevu na 20. Ministarskom vijeću OESS-a kojim će Ukrajina završiti svoje jednogodišnje predsjedanje tom organizacijom. Tijekom sastanka raspravljat će se o nizu odluka, posebice o napretku procesa Helsinki + 40, promicanju suradnje s Afganistanom s obzirom na povlačenje ISAF-a 2014., te odluka vezanih uz promicanje ljudskih prava. Ministrica Pusić na sastanku će se zauzeti za poštivanje temeljnih načela OESS-a i za njihovu punu provedbu kao ključa za izbjegavanje novih podjela. Također će održati i neke bilateralne sastanke na marginama konferencije.

BRUXELLES - Predviđen je novi krug pregovora između Beograda i Prištine. Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hashim Thaci razgovarat će o preostalim pitanjima iz briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa potpisanog 19. travnja.

Dežurni urednici:

Noć: Zrinka Trešćec

Prijepodne: Srđan Baković

Poslijepodne: Slavoljub Leko

Navečer: Sanja Pucak

Tel: 00385 1 4808 645

Fax: 00385 1 4808 822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xkga ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙