FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libijski parlament glasao za šerijatski zakon

Autor: vmrs
TRIPOLI, 4. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Libijska nacionalna skupština glasanjem je u srijedu odlučila da šerijatski zakon bude temelj sveg zakonodavstva što bi moglo utjecati na financijsko, kazneno i bankovno zakonodavstvo.

I dvije godine nakon ustanka kojim je uz pomoć NATO-a svrgnut čelnik Moamer Gadafi, Lidija je u kaotičnoj tranziciji, nema novi ustav, a privremena skupština ne funkcionira zbog natezanja islamističke stranke i njezinih političkih protivnika.

Kao i u Tunisu i u Egiptu u kojima su u tzv. Arapskome proljeću svrgnuti autokratski vođe, i u Libiji traje žestoka debata o ulozi islama u novoj demokraciji, a jačaju žestoki islamisti koji pod Gadafijem dugo nisu imali utjecaja.

Još nije jasno na što se sve nova odluka Općeg nacionalnog kongresa odnosi, ali posebni odbor razmotrit će sve postojeće zakone i provjeriti jesu li u skladu s islamskim zakonom.

"Islamski je zakon temelj zakonodavstva u Libiji", objavio je GNC u priopćenju nakon glasanja. "S time se moraju uskladiti sve državne ustanove".

Stranka pravde i izgradnje Muslimanskoga bratstva jedna je od najbolje organiziranih snaga u Libiji, a zagovara islamsko pravo. No sekularni Savez nacionalne fronte sastavljen nakon ustanka zalaže se za liberalniji pristup.

Nakon odluke GNC-a glasanjem će se sastaviti 60-člani odbor koji će pisati novi ustav.

Za razliku od zapadnih zakona, šerijatski je zapravo labav sustav moralnih i pravnih smjernica temeljenih na Kuranu, izrekama proroka Muhameda i muslimanskoj tradiciji.

(Hina) xvm ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙