FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Već "poslovična" zabuna: Slovenca Žižeka proglasili Slovakom

Autor: lfia
LJUBLJANA, 3. prosinca 2013.(Hina) - Slovenski filozof Slavoj Žižek proglašen je jednim od najistaknutijih mislilaca u ovoj godini u međunarodnoj anketi "Global Tought-Leader 2013", ali slava tom prilikom nije pripala i njegovoj domovini jer je na ljestvici 100 svjetskih mislilaca naveden kao "Slovak", objavili su u utorak slovenski mediji.

Žižek je proglašen četvrtim najistaknutijim misliocem današnjice, nakon Amerikanca Ala Gorea, njemačkog filozofa i sociologa Juergena Habermasa i australskog filozofa Petera Singera, ali mu je zabunom i zbog sličnosti naziva država pripisano da je Slovak.

Jednom se na međunarodnomn sportskom natjecanju dogodilo da se umjesto slovenske izvodila slovačka himna, a u već klasičnim i gotovo poslovičnim diplomatskim peripetijama znali su se naći bez svoje krivnje i najviši slovenski političari. Tako je poznat slučaj kad je George W. Bush, još u vrijeme kad je bio guverner Teksasa, svog gosta Janeza Drnovšeka pozdravio kao "slovačkog ministra vanjskih poslova", a Slovakom je u jednoj prilici bivšeg premijera Antona Ropa nazvao i slovenski najbliži susjed - Silvio Berlusconi.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙