FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski seljaci ljuti: Premijerka "nema pojma" koliko koštaju traktori

Autor: lfia
LJUBLJANA, 21. studenog 2013.(Hina) - Slovenske seljačke udruge ljute su na premijerku Alenku Bratušek i traže njezinu ispriku zbog nedavne opaske da se bune protiv poreza na nekretnine, a voze traktore od 200.000 eura.

"Ogorčeni smo njenom izjavom o visokoj cijeni traktora koja graniči s govorom mržnje", izjavio je za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" predsjednik Sindikata poljoprivrednika Roman Žveglič. Dodao je da ga izjava premijerke o tome kako su seljaci pred parlamentom prilikom izglasavanja zakona o porezu ne nekretnine prosvjedovali vozeći se na strojevima vrijednim 200.000 eura podsjeća na anegdotalnu izjavu nekadašnjeg komunističkog lidera Edvarda Kardelja da su moderne kosilice "strojnice u rukama klasnog neprijatelja" i da seljaci ne pitaju premijerku koliko koštaju njene cipele jer "ne može hodati bosa".

"Oko parlamenta sam kružio u traktoru starom 10 godina, čija je sadašnja vrijednost 10.000 eura, na koji se ne mogu montirati moderni priključci. Kad sam ljeti s njime balirao slamu, temperatura u kabini bila je 46 stupnjeva Celzijusa", rekao je za "Dnevnik" poljoprivrednik Cene Pečar.

Njegov kolega Janez Gregorc tvrdi da je pred parlament došao s traktorom vrijednim 16.000 eura i da je "skandalozno" da premijerka iznošenjem mnogo više cijene huška javnost na seljake. "Kako netko na tako visokom položaju može govoriti napamet", rekao je Gregorc.

Prosječna starost stotinjak tisuća traktora u Sloveniji je 20 godina, a samo je pet posto mlađih od pet godina, a oko 20.000 je neregistriranih, tvrde seljačke udruge koje od premijerke očekuju da im se javno ispriča. Prosječna cijena traktora koji su u upotrebi je 15.000 eura.

Slovenski seljaci dovezli su prošlog tjedna nekoliko traktora pred parlament prosvjedujući protiv uvođenja poreza na nekretnine koji je toga dana izglasao slovenski parlament.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙