FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - kultura - za utorak, 3. prosinca

Autor: mcur
ZAGREB, 3. prosinca 2013. (Hina) - Najava događaja u kulturi, za utorak, 3. prosinca:

ZAGREB - Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta predstavit će rezultate OECD-ove međunarodne procjene znanja i vještina učenika PISA 2012. Rezultate hrvatskih učenika i analizu PISA pokazatelja predstavit će voditeljica PISA centra i nacionalni projekt menadžer Michelle Braš Roth, a predstavljanju će nazočiti i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović (12,00 sati, MZOS, Donje Svetice 38). PISA (Programme fot International Student Assessment) najveće je međunarodno obrazovno istraživanje koje ispituje znanje i kompetencije učenika u dobi od 15 godina, a provodi se u zemljama članicama Organizacije za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD) i partnerskim zemljama u trogodišnjim ciklusima. Ispituje znanje i sposobnosti na području matematičke, prirodoslovne i čitalačke pismenosti. PISA 2012 je treći ciklus u kojemu su sudjelovali hrvatski učenici a ispitivanje je provedeno od 5. ožujka do 13. travnja 2012 na slučajnom uzorku od 6.853 učenika iz 163 srednje škole.

PULA - Konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljen program svečanog otvorenja 19. pulskog festivala knjiga i autora Sa(n)jam knjige u Istri, te ovogodišnji katalozi i programske knjižice. Nazočit će cijeli tim sajma (12,00 sati, Crveni salon Doma hrvatskih branitelja, Leharova 1). Ovogodišnji Sajam održava se od 5. do 15. prosinca u pulskom Domu hrvatskih branitelja s temama "Socijalizam na klupi", "Izlet u Rusiju" i "Vojvodina - Regija u Regionu".

ZAGREB - Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) organizira znanstveni skup u povodu 140. obljetnice rođenja akademika Stanka Hondla. O njegovu životu i radu govorit će akademici Žarko Dadić, Ksenofont Ilakovac, Branko Hanžek i drugi (10,00 sati, dvorana knjižnice HAZU, Strossmayerov trg 14).

ZAGREB - Promocija knjige "Miroslav Krleža, hrvatski klasik" njemačkog slavista, književnog teoretičara i povjesničara Reinharda Lauera objavljene u izdanju Naklade Ljevak i u prijevodu Ružice Ruklić. Na promociji uz autora sudjeluju akademici Viktor Žmegač i Krešimir Nemec, te urednica Nives Tomašević (12,00 sati Društvo hrvatskih književnika, Trg bana Josipa Jelačića 7/1). Kroz interpretacije Krležinih književnih djela, te prikaz zajedničkog života Bele i Miroslava, odnosa Krleže s Titom i s komunističkom partijom, Lauer nudi svoje viđenje cjelovite Krležine osobe od ideologije do umjetnosti.

ŠIBENIK - Javna prezentacija prijedloga idejnog rješenja tvrđave sv. Ivan (Tanaja) autora zagrebačkih arhitekata Dine Vulin Ileković i Borisa Ilekovića. Rješenje izrađeno po narudžbi Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac predstavit će autor Boris Ileković, a u ime Društva govorit će njegov predsjednik Hrvoje Zekanović (18,00 sati, Gradska knjižnica Juraj Šižgorić, Poljana 6). Projekt je s 40 tisuća kuna financiralo Ministarstvo kulture RH. Po predloženom bi rješenju Tvrđava sv. Ivan (Tanaja) trebala postati mjesto susreta, dobro povezano s gradskim tkivom pješačkom i kolnom vezom te zračnim tramvajem. Riječ je o drugoj tvrđavi za koju je Društvo Juraj Dalmatinac ponudilo Gradu Šibeniku idejno rješenje u tri godine svojeg postojanja. Izradom idejnog rješenja stječu se uvjeti za izradu idejnog projekta za koji su osigurana sredstva Ministarstva turizma.

telefon: 01/4808 600; 01/4808 615

telefaks: 01/4808 822

e-mail: kultura@hina.hr

(Hina) xgvla ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙