FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Smokvarijska lista za dodatne zaštitne mjere tijekom sanacije "crne jame" Sovjaka

Autor: hsup
RIJEKA, 2. prosinca 2013. (Hina) - Udruga građana Smokvarijska lista zatražila je danas da se u studiju zaštite okoliša za potrebe čišćenja jame Sovjaka u Viškovu, u blizini Rijeke, u koju se desetljećima odlagao opasni i tekući otpad, unesu mjere koje će omogućiti da se zaštiti zdravlje stanovništva i odredi odgovorna osoba u slučaju bilo kakve štete.

U zaključku izvršnog odbora te udruge, koji je danas dostavljen medijima, traži se da se u srpnju i kolovozu, kada temperatura zraka bude viša od 25 Celzijevih stupnjeva, zaustavi vađenje mase iz jame Sovjaka.

Smatraju da treba utvrditi kriterije o privremenim prekidima radova zbog ugrožavanja zdravlja ljudi, zbog smrada, plinova i čestica opasnih za zdravlje te da treba odrediti način komunikacije s mještanima.

Čišćenje jame, ističu, trebaju pratiti dvije neovisne institucije koje će neprekidno mjeriti onečišćenost zraka, a njihovi bi predstavnici mogli zaustaviti radove u slučaju opasnosti za zdravlje ljudi.

Smokvarijska lista ocjenjuje da bi onečišćenje zraka i smrad trebalo spriječiti tako da se sadržaj Sovjaka pripremi i obradi za odvoz u zatvorenom prostoru te da se u najkritičnijim trenutcima mještanima osigura prihvatljiv smještaj.

Iz te udruge napominju i da su spremni na daljnje razgovore te da će zaključke dostaviti mjerodavnome ministarstvu, predstavnicima županijske i općinske uprave.

Odabrano rješenje sanacije "crne jame" Sovjaka, koje je izradila danska tvrtka COWI, predstavljeno je u Viškovu sredinom studenoga, kada je najavljeno da bi radovi, u sklopu projekta vrijednog 42 milijuna eura, mogli početi 2016. godine i završiti 2020.

Procjenjuje se da je u jami oko 152.000 prostornih metara opasnog otpada te da je oko 100.000 prostornih metara isteklo u kraški krajolik.

Po projektu, iz jame će se ukloniti otpadne tvari i na Sovjaku će se najprije obraditi gašenim vapnom, a zatim će se odvesti na odgovarajuće mjesto, vjerojatno izvan Hrvatske. Nakon čišćenja jama će se ispuniti materijalom i zatvoriti, a u posljednjoj fazi iznad nje će se izraditi novi sloj koji će se uklopiti u okoliš.

(Hina) xhsup yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙