FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saab ponovo pokreće proizvodnju u Švedskoj

Autor: mkuz
STOCKHOLM, 2. prosinca 2013. (Hina/BBC) - Saab je danas ponovo pokrenuo proizvodnju u matičnoj Švedskoj u sklopu nastojanja novih vlasnika da osiguraju novi početak za posrnulog proizvođača automobila.

Saab je bankrotirao u prosincu 2011. godine, a prošle godine kupila ga je kinesko-švedska investicijska grupa National Electric Vehicle Sweden (NEVS), prenosi BBC.

Proizvođač automobila ponovno će pokrenuti proizvodnju modela 9-3 sedana u tvornici u Trollhattanu na zapadu zemlje.

Kompanija će u početku proizvoditi verziju modela na benzinski pogon, da bi kasnije krenula i s proizvodnjom električne verzije.

"Vrlo su slični, ne možete u godinu dana promijeniti ili razviti puno toga. Kupili smo imovinu u kolovozu prošle godine. Bili smo fokusirani na uspostavu suradnje sa 400 dobavljača i na stvaranje uvjeta za proizvodnju", tumači glasnogovornik NEVS-a Mikael Oestlund.

Američki proizvođač automobila General Motors (GM) kupio je 50-postotni vlasnički udio i kontrolu upravljanja nad kompanijom 1989. godine, a puno je vlasništvo dobio u 2000.

Prodaja je dosegnula vrhunac 2006. kada je Saab prodao 133.000 vozila da bi zatim zapali u teškoće, u 2008. prodaja im se smanjila na 93.000 vozila, a u 2009. na samo 27.000.

Stanje se još više pogoršalo kada je sam GM zatražio zaštitu od vjerovnika zbog globalne financijske krize i prisiljen je prodavati imovinu.

Saab je prodan nizozemskoj grupi Spyker, koja ga je u lipnju prošle godine prodala grupi NEVS. Novi vlasnici poručili su da će se u nastojanjima da ožive brend usredotočiti na električne automobile.

Njihov glasnogovornik upozorava da će u početnoj fazi proizvodnja biti skromna.

"Ne želimo obećavati ni prognozirati ništa za što nismo sasvim sigurni da možemo i ispuniti zadano obećanje odnosno prognozu. Skromni smo i ističemo da će u početnoj fazi obujam proizvodnje biti malen a s vremenom ćemo ga povećati ovisno o potražnji tržišta", dodao je.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙