FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dinarske zemlje potpisale dokument o zaštićenim područjima

Autor: mbuj
BUDVA, 2. prosinca 2013. (Hina) - Osam država dinarskog područja - Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Slovenija i Srbija u ponedjeljak su u Budvi, u Crnoj Gori, usvojili dokument "Velika pobjeda za dinarski luk", kojim su prihvatile obvezu daljnjeg zajedničkog rada na unaprjeđenju zaštićenih područja.

Ministarstva tih osam država obvezala su se u idućih pet godina zajedno raditi na jačanju procesa planiranja u zaštiti prirode, kao i procjeni ekonomske vrijednosti svog prirodnog bogatstva te na uključivanju ciljeva zaštite prirode u planove za ekonomski razvoj za ribarstvo, šumarstvo, poljoprivredu, energiju, prostorno planiranje i međusektorsku suradnju. Jedan od ciljeva je i pronaći model za održivo financiranje zaštićenih područja u toj regiji, a to uključuje i planove za izgradnju održivog turizma.

Na usvajanju tog dokumenta zajednički su radili Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF, Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore i Međunarodna unija za zaštitu prirode UICN.

"Velika pobjeda za dinarski luk" nastavak je dogovora postignutog 2008. godine između šest država (Albanija, BiH, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija i Srbija), kojima su se u međuvremenu pridružili Kosovo i Makedonija. Od tada je ispunjeno više od 80 posto dogovora unutar svake države.

Na svečanosti, organiziranoj u okviru međunarodne konferencije o Parkovima dinarskog luka, Hrvatsku je predstavljao pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep. On je istaknuo kako se Hrvatska, kao najmlađa članica EU, u potpunosti obvezala slijediti ambiciozan europski put u području zaštite prirode te da svojim prirodnim bogatstvom, znanjem i iskustvom značajno pridonosi očuvanju bioraznolikosti na regionalnoj razini, razini EU, pa čak i svjetskoj razini.

"Nakon dugotrajnog procesa pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, stekli smo važno iskustvo i nova znanja, koja smo spremni dalje prenijeti ostalim zemljama regije na njihovu putu ulaska u veliku EU obitelj", poručio je Strizrep.

Na skupu u Budvi sudjelovao je i povjerenik za okoliš Europske komisije Janez Potočnik, koji je istaknuo kako je "inicijativa za dinarski luk napravila u posljednjih osam godina veliki iskorak prema razvoju i implementaciji zajedničkih okolišnih politika".

Istaknuto je kako je usvajanje dokumenta službena potvrda da zemlje dinarskog luka rade na osnaživanju suradnje na području zaštite prirode i održivog razvoja. Osnivanje trilateralnih prekograničnih područja između Albanije, Crne Gore i Makedonije te Kosova, Albanije i Crne Gore, kao i prva morska zaštićena područja u Crnoj Gori, tek su neke od značajki navedenih na skupu.

Dinarski luk najbogatije je područje vodom na Sredozemlju te krije najveću europsku prašumu i zdrave populacije velikih zvijeri poput medvjeda, risa ili vuka. Regija se ponosi drugim najdubljim kanjonom na svijetu a dom je i za više od 5000 jedinstvenih vrsta.

"Regiju dinarskog luka krasi bogatstvo prirodnog kapitala i WWF ju je identificirao kao mjesto od globalne važnosti za biološku raznolikost", rekao je na skupu glavni ravnatelj WWF-a Jim Leape.

(Hina) xbma yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙