FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ukrajinska oporba poziva na rušenje vlasti

Autor: bnov
KIJEV, 30. studenog 2013. (Hina/AFP) - Ukrajinska oporba pozvala je u subotu na "rušenje" vlasti izlaskom na ulice, nakon nasilnog rastjerivanja prosvjednika koji su zauzeli središte Kijeva prosvjedujući protiv odbijanja da se zemlja pridruži Europskoj uniji.

Zatočena oponentica i bivša premijerka Julija Timošenko pozvala je Ukrajince da "ustanu protiv diktature" i okupe se u nedjelju u Kijevu, gdje je oporba predvidjela novi prosvjed u podne.

"Ne napuštajte ulice dok se ne sruši režim mirnim putem", dodala je Timošenko koja služi zatvorsku kaznu od sedam godina a čije je oslobađanje zatražio EU.

Ukrajinska interventna policija evakuirala je silom u subotu ujutro tisuću oporbenih prosvjednika s Trga nezavisnosti, u središtua Kijeva.

Prosvjednici su osudili odbijanje predsjednika Viktora Janukoviča u petak u Vilniusu da potpiše sporazum o pridruživanju EU, pripreman mjesecima, kao i vraćanje zemlje u okrilje Rusije.

"Prosvjed je rastjeran na nasilan način", osudio je na Twitteru zastupnik Andrej Ševčenko po kojemu ima "više desetaka" ozlijeđenih i privedenih.

"Trideset pet osoba moralo je biti podvrgnuto medicinskoj njezi", kazao je u Kijevu dužnosnik hitne službe Anatolij Veršigora.

Policija Kijeva potvrdila je da je evakuirala trg radi priprema za božićne i novogodišnje praznike i potvrdila privođenje 31 osobe "zbog huliganstva i neposluha".

Većina je nešto kasnije puštena, kaže isti izvor.

Premijer Mikola Azarov izrazio je "zgražanje" i objavio da je naredio istragu. "Vlasti nije u interesu da događaji krenu u tom smjeru", izjavio je on, po riječima glasnogovornika Vitalija Lukanjenka.

No, čelnici oporbe koji su se okupili u subotu da odluče o svojoj strategiji nakon tjedna prosvjeda, osudili su nepopustljivost režima i zatražili ostavku predsjednika kao i izvanredne izbore.

"Nakon što je odbio potpisati sporazum o pridruživanju, Janukovič je odlučio da mu je dopušteno počiniti sve zločine protiv vlastitog naroda", kazao je u priopćenju šef stranke Udar Vitalij Kličko.

"Ako se danas ne zaustavi, Ukrajina će postati divlja policijska država i izvor nestabilnosti u središtu Europe", dodao je on.

(Hina) xbnš ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙