FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ukrajinska oporba traži odlazak Janukoviča nakon odbijanja EU-a

Autor: vrad
KIJEV, 29. studenog 2013. (Hina/AFP) - Čelnici ukrajinske oporbe zatražili su pred tisućama prosvjednika u Kijevu ostavku predsjednika Viktora Janukoviča kojeg optužuju da je izdao zemlju odbivši u petak ugovor o pridruživanju s EU-om.

"Tražimo Janukovičevu ostavku", rekli su vođe proeuropske oprobe u izjavi koju su pročitali pred desetak tisuća ljudi, po procjeni novinara AFP-a, okupljenih na Trgu nezavisnosti u Kijevu.

Ukrajinska policija je procijenila da je na trgu bilo 5.000 ljudi.

Prosvjednici su na trgu koji je simbol Narančaste revolucije iz 2004. izvikivali "Sramota!" i "Revolucija!"

Stotine pripadnika specijalne policije okružilo je trg u središtu Kijeva tijekom večeri, nakon nekoliko manjih izgreda tijekom poslijepodneva.

"Tražimo da se ispita mogućnost smjene predsjednika parlamenta i raspisivanja izbora prije 2015.", rekao je Arsenij Jacenjuk, blizak oporbenoj čelnici i bivšoj premijerki Juliji Timošenko koja je u zatvoru.

"Sabotaža potpisivanja ugovora je veleizdaja! Učinit ćemo sve da ova vlada ode. Moramo se ujediniti radi toga", rekao je Vitalij Kličko, slavni boksački prvak, predsjednik stranke Udar i kandidat na predsjedničkim izborima.

"Ukrali su nam nadu, nadu da ćemo živjeti u modernoj europskoj zemlji, da ćemo pobijediti korupciju i imati pravedne sudove", dodao je.

Oporbeni čelnici su se netom bili vratili iz Vilniusa kamo su u petak došli da izraze svoje stajalište na rubu summita Istočnog partnerstva EU-a.

Janukovič je na tom susretu na vrhu, pozivajući se na gospodarske razloge i na pritiske iz Rusije, potvrdio da je ukrajinska vlast načinila zaokret i prošlog tjedna obustavila zadnje pripreme za potpisivanje ugovora o pridruživanju i o slobodnoj trgovini s EU-om i okrenula se Moskvi.

"Janukovič je prodao zemlju ne bi li dobio mjesto ukrajinskog guvernera u ruskom carstvu", rekao je Jacenjuk u Vilniusu, a prenosi ured za tisak njegove stranke Batkivščina (Domovina), koja je i stranka Julije Timošenko.

"Nije teško zaključiti da je pobjednik u ovoj igri presjednik Putin", dodao je Jacenjuk koji predvodi skupinu svoje stranke u ukrajinskom parlamentu u kojemu većinu ima Janukovičeva Stranka regija.

Oporbeni čelnici zakazali su velik skup na Trgu nezavisnosti u nedjelju u podne (11.00 sati po srednjoeuropskome vremenu).

Dvadesetak tisuća ljudi, po ocjeni organizatora, sudjelovalo je na prosvjedima u Lvivu, najvećem gradu na zapadu zemlje, uglavnom proeuropski orijentiranom dok je Harkiv, na rusofonskom istoku, uporište sadašnje vlasti i okrenut je Rusiji.

I Stranka regija okupila je u petak u Kijevu tisuće svojih pristaša koji su došli pružiti potporu Janukoviču i njegovoj politici.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙