FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska počasni gost božićnog sajma u Strasbourgu

Autor: svuk
STRASBOURG, 29. studenog 2013.(Hina) - Hrvatska je ove godine počasni gost tradicionalnog božićnog sajma u Strasbourgu, najstarijeg takvog sajma u Europi, koji je u petak navečer svečano otvoren u nazočnosti predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke.

Svake godine božićni sajam u Strasbourgu pruža priliku jednoj zemlji da predstavi svoju kulturu i tradiciju. Ove godine pozvana je Hrvatska, kao najnovija članica Europske unije, budući da je u Strasbourgu jedno od sjedišta Europskog parlamenta.

U subotu navečer svečano će biti otvoreno i Hrvatsko božićno selo na trgu Gutenberg, u neposrednoj blizini čuvene strasbourške katedrale Notre Dame. U taj projekt je uključeno i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska obrtnička komora.

Na hrvatskim štandovima posjetitelji mogu kušati gastronomsku ponudu Hrvatske, a za izlagače je ovo prigoda da svoje proizvode predstave na europskom tržištu.

Strasbourški božićni sajam najstariji je u Europi, prvi put je održan daleke 1570. pod imenom "Christkindelsmaerik" (sajam malog Isusa) i od tada se u alzaškoj prijestolnici svakog prosinca održava Božićni sajam na kojem se može vidjeti i doživjeti alzaška božićna tradicija.

To je postao i jedan od najvećih božićnih sajmova u Europi. Na 11 lokacija na trgovima oko jedne od najljepših gotičkih katedrala u Francuskoj u povijesnom središtu grada koji je pod zaštitom UNESCO-a, postavljeno je tristotinjak drvenih kućica. Cijeli grad je prigodno okićen i osvijetljen, a dominira veliko božićno drvce na trgu Kleber visoko tridesetak metara.

Božićni sajam je otvoren do 31. prosinca i cijeli zadnji mjesec u godini Strasbourg je pun gostiju, s popunjenim hotelima, što se još događa samo tijekom sjednica Europskog parlamenta, koje se održavaju jednom mjesečno.

(Hina) xsv ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙