FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski sud ukinuo sankcije protiv iranske tvrtke

Autor: bcav
BRUXELLES, 28. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Najviši europski sud ukinuo je u četvrtak sankcije EU-a protiv iranske energetske tvrtke, što je najnovija u nizu sudskih odluka protiv mjera koje je EU uveo zbog spornog iranskog nuklearnog programa.

I dok bi sankcije trebale biti ublažene prema prošlotjednom dogovoru u kojem je Teheran obećao eliminirati dijelove nuklearnog programa, EU želi zadržati mogućnost uvođenja trgovinskih ograničenja ako Iran u budućnosti ne ispoštuje obveze.

No, to bi mogla otežati najnovija sudska odluka, prva te vrste koju je donio Europski sud pravde, kao i ranije odluke europskih sudova.

Jedan niži sud već je ukinuo nekoliko sankcija zbog toga što članice Unije nisu pružile dokaze koji njihove ciljeve povezuju s iranskim nuklearnim programom. Vlade tvrde da bi na taj način otkrile povjerljive podatke.

Taj je stav još jednom odbačen u četvrtak kada su petorica sudaca Europskog suda pravde odlučila da se za uvođenje sankcija moraju pružiti dokazi.

Njihovom odlukom odbačene su sankcije protiv Fulmena, tvrtke za koju američka vlada tvrdi da je uključena u gradnju tajnog postrojenja za obogaćivanje uranija u Iranu, kao i njezin većinski dioničar Fereydoun Mahmoudian.

Bio je to jedan od više od 30 slučajeva što su ih pokrenuli pripadnici iranske političke elite i gospodarstvenici kojima je zamrznuta imovina, odbijeni zahtjevi za vizu i otežano poslovanje s Europom.

(Hina) xbcav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙