FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ekološka kriza u fokusu Human Rights Film Festivala

Autor: agrb
ZAGREB, 28. studenog 2013. (Hina) - Ekološka kriza središnja je tema ovogodišnjeg Human Rights Film Festivala, u okviru kojega će se u prosincu u Zagrebu i Rijeci prikazati tridesetak dokumentarnih i igranih filmova, te održati niz diskusija i predavanja u skladu s temom.

Jedanaesto izdanje Human Rights Film Festivala, tradicionalno posvećenog filmovima koji se bave ljudskim pravima, održat će se od 8. do 13. prosinca u zagrebačkom kinu Europa, te od 17. do 21. prosinca u riječkom Art-kinu Croatia.

Tema festivala u fokusu je filma "Slušaj me!" Kamara Ahmada Simona, priči iz Bangladeša koji se iz godine u godinu suočava s velikim poplavama. Kroz priču mlade bangladeške obitelji redatelj prikazuje zajednicu koja posljednje tri godine provodi u iščekivanju da im bengalska Vlada pomogne, s obzirom da su njihovi domovi iščezli ispod debelih slojeva blata. Taj je dokumentarac na festivalu Cinema du Reel u Parizu nagrađen glavnom nagradom.

Švicarski autor Markus Imhoof u, također nagrađivanom, filmu "Više od meda" donosi pogled na fenomen nestanka pčela i propituje njihov rapidan nestanak posljednjih 15 godina diljem svijeta. Scenarij je uvijek isti, bilijuni pčela napuštaju svoje košnice i više se ne vraćaju, a nitko ne uspijeva locirati njihove ostatke ili predatore.

Putem priče o uvođenju struje u malo izolirano selo u Maroku, dokumentarac "Čaj ili struja" Jeromea le Mairea, bilježi posljedice koje električni aparati, svjetlo, mobiteli i TV imaju na dotadašnji način života i kako mijenjaju društvene vrijednosti.

Njemačko-talijanski dokumentarac "Mletački sindrom" Andreasa Pichlera bavi se lošim stranama masovnog turizma, na primjeru posjeta kruzera Veneciji. Taj je grad samo ove godine posjetilo 20 milijuna turista, 60 tisuća ljudi dnevno, odnosno 12 tisuća više od sadašnjeg broja stanovnika koji ga masovno napuštaju.

Festival će otvoriti film "Camille Claudel 1915" Brune Dumonta koji prati život te pariške kiparice tijekom njezina boravka u instituciji za mentalne bolesnike 1915. godine, gdje je završila nakon što je uništila veliki broj svojih radova i postala paranoična u vezi bivšeg ljubavnika, slavnog Augustea Rodina. U glavnoj ulozi je Juliette Binoche, a uz nju glume naturščici s jedne psihijatrijske klinike.

U suradnji s Europskim parlamentom Festival predstavlja nagradu Andrej Saharov za slobodu misli koja se dodjeljuje iznimnim pojedincima u borbi protiv netolerancije i opresije. Ovogodišnja dobitnica je 16-godišnja pakistanska aktivistica Malala Yousafzai, koja se bori za pravo žena na obrazovanje i slobodu u dijelu Pakistanu gdje su talibani to zabranili.

Organizatori, Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture "URK", najavili su da se ove godine uvodi dodatni festivalski dan u Muzeju suvremene umjetnosti 7. prosinca, te program "Filozofija danju i noću" 14. i 15. prosinca. Ulaz na sva događanja je besplatan.

(Hina) xagrb ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙