FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Don Cheadle utjelovit će Milesa Davisa u novom biografskom filmu

Autor: smar
ZAGREB, 16. studenog 2013. (Hina) - Glumac Don Cheadle, zvijezda filma 'Hotel Ruanda' i 'Ocecanovih dvanaest' utjelovit će jednog od najznačajnijih jazz glazbenika i trubača 20. stoljeća Milesa Daviesa u nadolazećem biografskom filmu 'Kill the Trumpet Player'.

Cheadle, koji će ujedno i režirati film, u suradnji sa Stevenom Baigelmanom napisao je i scenarij za film, piše 'The Guardian'.

Film koji će producirati kuća 'BiFrost Pictures' prati Davisov život u godinama umirovljenja, prije povratka glazbi 1979.

Fokus filma je "nekoliko opasnih dana u životu Milesa Davisa u kojima izlazi iz zatišja te kuje zavjeru s novinarom Rolling Stonea kako bi "ukrao natrag svoju muziku", piše The Hollywood Reporter.

To se najvjerojatnije odnosi na period nakon Newport Jazz festivala 1975. kada se Davis, koji je bio ovisnik o heroinu tijekom 50-ih godina prošlog stoljeća, umirovio te ponovno upleo u ovisnost o drogama, prije povratka glazbenoj sceni.

U filmu će glumiti Ewan McGregor kao novinar, a bivšu Davisovu ženu glumit će zvijezda filma 'Zvjezdane staze' (Star trek) Zoe Saldana.

Cheadle, koji je film planirao godinama, okarakterizirao ga je kao 'gangstersku priču', a na konferenciji za novinare održanoj prošli tjedan kazao je kako se film ne može nazvati tradicionalnim biografskim filmom.

"Nadam se da ćemo s ovim filmom moći 'ubiti' biografski film", izjavio je, dodavši kako film neće dati široki pregled Davisova života.

"Nama kao kreativnim ljudima najzanimljivije je onih pet godina života kada se umirovio. Što se tada događalo u njegovoj glavi i kako to da se vratio glazbi?", dodao je Cheadle.

Miles Davis umro je 1991. u dobi od 65 godina. Njegov album iz 1959. 'Kind of Blue' i dalje je najprodavaniji jazz album svih vremena te mu se pripisuje pionirstvo cool jazz pokreta 40-ih. Albumi 'Sketches of Spain' i 'In a Silent Way' najbolje su prihvaćeni od strane publike i kritike.

Tijekom pedesetogodišnje karijere Davis je surađivao sa raznolikim glazbenicima poput Charlieja Parkera i Herbieja Hancocka. Hancock, koji je prvi radio s Davisom tijekom 60-ih godina, navodno je uključen u Cheadleov film čija produkcija započinje početkom idućeg ljeta.

(Hina) xsmar yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙