FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran: otvoren put rješavanja nuklearnog spora

Autor: vkla
DUBAI, 19. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Put rješavanju spora oko iranskog nuklearnog programa je otvoren, a svjetske sile bi trebale iskoristiti tu "povijesnu priliku" i zaključiti sporazum, izjavio je u utorak glavni iranski pregovarač Javad Zarif.

Uoči nove runde pregovora, Zarif je kazao da postoji šansa da se izađe iz slijepe ulice, pod uvjetom da Zapad pregovara s Iranom na "jednakoj osnovi" i ne ide za tim da svoju volju nameće drugima.

Analitičari podsjećaju da je izbor umjerenog Hasana Rohanija za predsjednika otvorio vrata diplomaciji u pokušaju razjrješenja dugogodišnje pat pozicije koja je povremeno prijetila izbijanjem sukoba na Bliskom istoku.

"Prošlo ljeto je naš narod putem izbora glasao za konstruktivni angažman, ponudivši svijetu povijesnu priliku da izmijeni tijek događanja, a kako bi iskoristili tu jedinstvenu priliku, moramo prihvatili pravilo jednakosti i izabrati put utemeljen na obostranom poštovanju", rekao je Zarif.

Iran se sa šest svjetskih sila, skupinom 5+1, sastaje u strijedu treći put u mjesec dana. Prije dva tjedna dvije su strane došle vrlo blizi inicijalnom dogovoru o smanjenju nuklearnih aktivnosti Irana u zamjenu za djelomično ukidanje sankcija koje su osakatile iransko gospodarstvo.

(Hina) xvk ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙