FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb Pride: na referendumu se odlučuje o braku, a ne obitelji

Autor: nles
ZAGREB, 27. studenog 2013. (Hina) - Zagreb Pride ustvrdio je danas da se na nedjeljnom referendumu neće odlučivati o definiciji obitelji, nego o braku te da se u slučaju prihvaćanja promjene Ustava neće zadirati u ustavnu definiciju obitelji.

"U nedjelju ne odlučujemo o definiciji obitelji, nego o braku. To je činjenica, a sve ostalo je nešto drugo", priopćio je Zagreb Pride, navodeći da se tijekom kampanje referenduma o ustavnoj definiciji braka opetovano šalju pogrešne i nejasne poruke da će se 1. prosinca odlučivati o definiciji i statusu obitelji.

Udruga navodi da se osobito manipulativne i lažne poruke mogu čuti iz udruge "U ime obitelji" koja od početka svoga djelovanja nosi to ime kojim zapravo svoje simpatizere obmanjuje da je ovdje riječ o obitelji, a do sada se ni na koji način nije zalagala ili bavila ikakvom definicijom obitelji.

"Da bi to bilo jasno dovoljno je pogledati Ustav te tekst Upozorenja Ustavnog suda od 28. listopada 2013., kao i Priopćenje Ustavnog suda od 14. studenog 2013", kažu u udruzi.

Udruga podsjeća kako su suci i sutkinje obrazlažili da se, u slučaju prihvaćanja promjene Ustava na referendumu ni na koji način neće zadirati u ustavnu definiciju obitelji.

Predstavnici te udruge smatraju kako je u svemu najvažnije priopćenje Ustavnog suda od 14. studenog 2013. u kojem suci i sutkinje obrazlažu da nema prepreka za održavanje referenduma.

"Osobito je važno naglasiti i ponoviti da je Ustavni sud smatrao potrebnim, ponukan istom zabrinutošću koja je i nas potakla na ovo priopćenje, naglasiti da se na referendumu neće odlučivati o ustavnom statusu i definiciji obitelji, kako one heteroseksualne tako ni one istospolne", zaključuje udruga.

Također podsjeća i na upozorenje Ustavnog suda prema kojem eventualna dopuna Ustava odredbom prema kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca ne smije imati nikakvog utjecaja na daljnji razvitak zakonskih okvira instituta izvanbračne i istospolne zajednice u skladu s ustavnim zahtjevom da svatko u Hrvatskoj ima pravo na poštovanje i pravnu zaštitu svoga osobnog i obiteljskog života te svoga ljudskog dostojanstva.

(Hina) xmvr yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙