FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Škotska vlada predstavlja viđenje nezavisne Škotske

Autor: bnov
LONDON, 24. studenog 2013. (Hina/AFP) - Škotska vlada predstavit će u utorak "bijelu knjigu" o nezavisnosti Škotske koju se nada proglasiti 24. ožujka 2016. ako na referendumu u rujnu sljedeće godine pobijedi "da".

Taj je datum nezavisnosti simboličan na više razina. Obilježava obljetnicu stupanja na tron Engleske i Irske Jakova VI., kralja Škotske, pod imenom Jakov I. To je ujedno i obljetnica potpisivanja Zakona o Uniji iz 1707.

U "bijeloj knjizi" na 670 stranica iznose se svi gospodarski i društveni aspekti njezina projekta nezavisne Škotske.

"Vodič za nezavisnu Škotsku najkompletniji i najdetaljniji je model ikad objavljen, ne samo u Škotskoj nego za bilo koju zemlju koja se pita o mogućoj nezavisnosti", piše u priopćenju objavljenom u nedjelju zamjenica škotskog premijera Nicola Sturgeon, otkrivajući glavne crte projekta.

Pristaše vladajuće Škotske nacionalne stranke predvođeni premijerom Alexom Salmondom namjeravaju provesti kampanju za "da". Laburisti i konzervativci žele da Škotska ostane unutar Ujedinjenog Kraljevstva.

Početkom studenoga najnovija ispitivanja javnog mnijenja govorila su da manje od trećine (29 posto) od 5,3 milijuna građana Škotske namjerava glasovati u korist nezavisnosti.

"Radi se o povijesnom dokumentu koji definira ekonomsku, društvenu i demokratsku situaciju u slučaju nezavisnosti", rekao je Nicola Sturgeon.

"Prikazuje financijske adute Škotske i detaljno iznosi kako ćemo postati nezavisni - pregovore, pripreme i sporazume koji će biti potrebni tijekom prijelaznog razdoblja između referenduma u rujnu i datuma nezavisnosti 24. ožujka 2016.", istaknula je ona.

Vodič "pokazuje kako aduti nezavisnosti mogu koristiti pojedincima, obiteljima, zajednicama i čitavoj naciji i odgovara na niz detaljnih pitanja", ističe druga osoba škotske vlade.

Nicola Sturgeon inzistira na činjenici da je taj dokument u 10 poglavlja, objavljen u 20.000 primjeraka i raspoloživ na zahtjev u elektronskom obliku, sastavljen za javnost.

"Naša poruka narodu Škotske je jasna: pročitajte ga, usporedite ga s bilo kojom alternativnom budućnosti za Škotsku i odlučite se", piše ona.

Protivnici neovisnosti koje podržava britanski premijer David Cameron tvrde da je Škotska jača ako ostaje unutar Ujedinjenog Kraljevstva.

(Hina) xbnš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙